Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έξοδος του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο Ν. Δένδιας

«Η έξοδος του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι μίλησε το πρωί της Πέμπτης τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την κυπριακή Δημοκρατία σε όποιο επίπεδο επιθυμεί.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου με την Τουρκία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει ακόμα σε εκείνο το σημείο και ξεκαθάρισε, ότι η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση ότι οι δύο χώρες μπορούν να συζητήσουν για αυτή τη διαφορά και αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τέλος, αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στην αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος «έχει αυξημένο κύρος στην ΕΕ, επίσης η Γερμανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, έχει το καθήκον να χειριστεί την ασφάλεια της ΕΕ».

Απαράδεκτο το Barbaros να είναι στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ο Στέλιος Πέτσας

Για την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση με την οποία αντιμετώπισε την τουρκική NAVTEX σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έκανε λόγο ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις κινήσεις της ελληνικής πλευράς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινητοποίησε τους συμμάχους της χώρας και ανέδειξε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούληση να γίνει ό, τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είπαμε, ταυτόχρονα, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως σε περιόδους έντασης. Είπαμε -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε τον διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει -όπως έγινε και με την Ιταλία- οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου και σημείωσε ότι απαιτείται συνέχεια και συνέπεια.

«Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη», κατέληξε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κομισιόν: Αρνητική εξέλιξη η έκδοση νέας navtex από Τουρκία για δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου

Η έκδοση νέας Navtex για τουρκικές εξερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου είναι μια αρνητική εξέλιξη, δήλωσε σήμερα ο Πήτερ Στάνo, εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), κληθείς από το ΚΥΠΕ, σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες. Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "απαιτείται αποκλιμάκωση στην περιοχή για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελούσαν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο".

Αναλυτικά, κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ένα από τα συμπεράσματα της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιουλίου ήταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος να διερευνήσει περαιτέρω δρόμους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και να προετοιμάσουν επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν".

"Την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών Çavuşoğlu, όπου συμφώνησαν για την ανάγκη μείωσης των εντάσεων", υπενθύμισε ο Peter Stano.

"Η έκδοση της Τρίτης από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καθόλου χρήσιμη και σκιάζει μια προηγούμενη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου του Προέδρου για την αναστολή τέτοιων ενεργειακών εξερευνήσεων", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

"Η έκδοση νέας Navtex για τουρκικές εξερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου είναι μια αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επανειλημμένα πει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ", επανέλαβε ο Πήτερ Στάνο.

"Απαιτείται αποκλιμάκωση στην περιοχή για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελούσαν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση