Ξεπερνούν τα 15 δισ. δολάρια οι ζημιές από την έκρηξη στη Βηρυτό

Ξεπερνούν τα 15 δισ. δολάρια οι ζημιές από την έκρηξη στη Βηρυτό

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν είπε πως το ύψος των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές μετά την έκρηξη στο λιμάνι ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια", είπε ο Πρόεδρος του Λιβάνου, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter της προεδρίας.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν Υπουργοί και πρώην Υπουργοί του Λιβάνου

Σε ανάκριση από εισαγγελέα θα οδηγηθούν αρκετοί Υπουργοί και πρώην Υπουργοί του Λιβάνου σχετικά με τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

"Οι ανακρίσεις θα ξεκινήσουν με τον πρώην Υπουργό Δημοσίων Εργων Ghazi al-Aridi", δήλωσε αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Εάν εντοπιστεί κάποιο θέμα, αμέλεια εκ μέρους ενός από τους ανακριθέντες Υπουργούς, το δικαστικό σώμα θα δηλώσει ότι δεν έχει δικαιοδοσία να τους μηνύσει", εξήγησε ο αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να μεταβιβάσει τον φάκελό τους και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία στη Βουλή διότι η δικαιοδοσία βρίσκεται στο ειδικό συμβούλιο υπεύθυνο για τη δίωξη υπουργών και προέδρων, είπε.

Η διεθνής κοινότητα, κυρίως η ΕΕ, να στηρίξουν άμεσα τον Λίβανο, λένε τα επιμελητήρια της Μεσογείου

Όταν ο Λίβανος αιμορραγεί, ολόκληρη η Μεσόγειος υποφέρει, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Μεσογείου, (ASCAME), καλώντας τη διεθνή κοινότητα, κυρίως την ΕΕ, να στηρίξουν άμεσα τον λαό του Λιβάνου καθώς και τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνοντας ότι εκπροσωπεί Εμπορικά Επιμελητήρια από 23 χώρες της Μεσογείου, η Ενωση αναφέρει ότι εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες που άφησε πίσω της η φονική έκρηξη την περασμένη εβδομάδα στην Βηρυτό, άφησε και 300,000 άστεγους και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βραχυπρόθεσμα, αναφέρει, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση και η σταθεροποίηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

"Οταν ο Λίβανος ματώνει, ολόκληρη η Μεσόγειος υποφέρει. Πρέπει να υπάρξει πλήρης αλληλεγγύη από τη Μεσόγειο και τη διεθνή κοινότητα. Απαιτούνται επειγόντως δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Η καταστροφή που έπληξε τη Βηρυτό είναι μια τραγωδία για ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν την κατάσταση", υπογραμμίζει.

Ειδική αναφορά κάνει στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον Λίβανο.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τον Λίβανο και τη Μεσόγειο και πρέπει να συμμετάσχει πλήρως στην ανάκαμψη, καθώς το μέλλον της σχετίζεται στενά με την αναπτυξιακή ικανότητα αυτής της περιοχής. Πράγματι, η μη εμπλοκή της θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητες συνέπειες για όλους" τονίζει.

Τα Εμπορικά Επιμελητήρια του Λιβάνου καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια. Είναι χρήσιμες οντότητες που προσφέρουν ένα εκτεταμένο δίκτυο, καταλήγει.

Συνεχίζει να καταφθάνει βοήθεια στον Λίβανο, η Αγκυρα ενδιαφέρεται για την ανοικοδόμηση του λιμανιού

Η διεθνής βοήθεια προς τον Λίβανο συνεχίζει να καταφθάνει στη χώρα προς ανακούφιση των πληγέντων από την φονική έκρηξη που έπληξε την Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, σήμερα έφθασε βοήθεια από το Κουβέιτ με δεκάδες τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, από τη Γερμανία έφθασαν πέντε τόνοι ιατρικής βοήθειας για τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ενώ από την Αρμενία έφθασαν 12 τόνοι τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Επίσης, το Πρακτορείο μεταδίδει ότι η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε αποτελείται από ομάδα από διασώστες, γιατρούς ενώ έθεσε δύο λιμάνια της στη διάθεση της Κυβέρνησης του Λιβάνου μέχρις ότου το λιμάνι της Βηρυτού επαναλειτουργήσει.

Επίσης, η Αγκυρα εξέφρασε ετοιμότητα να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση