Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο, δηλώνει ο Μακρόν

Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο, δηλώνει ο Μακρόν

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

«Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο Πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο της ανακοίνωσης.

Ευχαριστίες Μητσοτάκη προς Μακρόν μέσω Twitter

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε στα γαλλικά τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για την αλληλεγγύη που επέδειξε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και για κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Δυο Rafale και η φρεγάτα Lafayette στην Α. Μεσόγειο, λέει το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων Γαλλίας

Στην παρουσία δυο γαλλικών μαχητικών Rafale και της φρεγάτας Lafayette στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Σε αυτήν σημειώνεται πως όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας ενισχύουν προσωρινά την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην αποστολή δυο μαχητικών Rafale στην αεροπορική βάση στη Σούδα της Κρήτης σήμερα Πέμπτη μετά τη συμμετοχή τους σε άσκηση στην Κύπρο στις 10 και 12 Αυγούστου.

Επίσης σημειώνεται πως μαζί με το ελικπτεροφόρο PHA Tonnerre που βρίσκεται καθ` οδόν για παροχή βοήθειας στο Λίβανο θα βρίσκεται και η φρεγάτα Lafayette, η οποία επισκέφθηκε τη Λάρνακα και συμμετείχε σε θαλάσσια άσκηση μαζί με το ελληνικό ναυτικό.

Αυτή η στρατιωτική παρουσία στοχεύει στην ενίσχυση της αυτόνομης αξιολόγησης της κατάστασης και στην επιβεβαίωση της προσήλωσης της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, επισημαίνεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση