Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ενώ ο κορωνοϊός 'καλπάζει' στον πλανήτη

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ενώ ο κορωνοϊός 'καλπάζει' στον πλανήτηΣε αυστηρά μέτρα περιορισμού, ακόμα και κλείσιμο σχολείων, ενώ ο ιός Covid-19 καλπάζει, περνάνε διάφορες χώρες στον πλανήτη.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Η Ιορδανία θα κλείσει για δύο εβδομάδες τα σχολεία, τους χώρους λατρείας, τα εστιατόρια και τις αγορές, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που λαμβάνονται με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ώρα που το βασίλειο αγωνίζεται να προλάβει μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Σάαντ Τζάμπερ είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια καραντίνα όπως εκείνη που είχε εφαρμοστεί την άνοιξη και είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και να καταγράφονται πολύ λίγα κρούσματα σε καθημερινή βάση. "Τα μέτρα αυτά είναι σκληρά από μόνα τους αλλά ελπίζουμε ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις και θα αποτραπεί μια μεγάλη εξάπλωση που θα οδηγούσε σε πλήρη καραντίνα, με καταστροφικές συνέπειες", εξήγησε.

Οι περιορισμοί είχαν αρθεί τον Ιούνιο. Τον Σεπτέμβριο 2 εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο και οι διεθνείς πτήσεις ξανάρχισαν, όμως οι μολύνσεις αυξήθηκαν, ξεπερνώντας τις 200 σε καθημερινή βάση. Την Κυριακή καταγράφηκαν 252 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαρτίου. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνονται οι μεγάλες συναθροίσεις και οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, που πλέον έχουν απαγορευτεί. Πλέον, όποιος παραβιάζει το μέτρο κινδυνεύει με φυλάκιση 14 ημερών. Περισσότερα από 4.000 καταστήματα έκλεισαν επειδή υπάλληλοι ή πελάτες δεν φορούσαν μάσκα.

ΤΟΥΡΚΙΑ

"Δεν υπάρχει επιβράδυνση στον ρυθμό μετάδοσης της νόσου", δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά, καθώς το υπουργείο ανακοίνωσε 63 νέους θανάτους και 1.716 επιπλέον κρούσματα του νέου κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 292.878, ενώ ο αριθμός των νεκρών τους 7.119, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Επιπλέον, 1.301 ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με την Covid-19 νοσηλεύονται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση.

"Δεν μπορεί να παλέψει ο καθένας μόνος του, αλλά μαζί μπορούμε να κερδίσουμε", είπε ο Κοτζά, παροτρύνοντας τους πολίτες ενωμένοι να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 381 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 15.115 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 131.625 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων φτάνει πλέον τα 4.345.610 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία υφίσταται σε αριθμό κρουσμάτων το τρίτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, και καταμετρά τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του ιού παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τις πρόσφατες εβδομάδες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων έχει σταθεροποιηθεί στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η αυστραλιανή Πολιτεία Βικτόρια, το επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος της επιδημίας της κορωνοϊού στην χώρα, ανακοίνωσε σήμερα μηδενικό αριθμό θανάτων από την COVID-19 έπειτα από πάνω από δύο μήνες, τροφοδοτώντας αισιοδοξία για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη Πολιτεία της Αυστραλίας κατέγραψε 42 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, σε σύγκριση με τα 35 την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από τα υψηλά στις αρχές Αυγούστου, όταν καταγράφονταν πάνω από 700 ημερήσια κρούσματα. Η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής Πολιτείας, βρίσκεται σε αυστηρή καραντίνα έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Αλλά με τη σταθερή μείωση των κρουσμάτων, μερικοί περιορισμοί χαλάρωσαν από χθες. Στη Βικτόρια καταγράφεται περίπου το 75% των τουλάχιστον 26.700 συνολικών κρουσμάτων της Αυστραλίας και το 90% των 816 θανάτων.

Η Πολιτεία Κουίνσλαντ ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα σήμερα, έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το εξωτερικό και τέθηκε σε καραντίνα. Η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η πιο πυκνοκατοικημένη της χώρας, θα ανακοίνωσε τους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων της αργότερα σήμερα. Ο ιός έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί σε όλες τις άλλες Πολιτείες και περιοχές τη χώρας.

Πλησιάζουν τα 29,5 εκ τα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως

Τα 29.442.256 έφτασαν παγκοσμίως τα κρούσματα του ιού Covid 19 με τους θανάτους να φτάνουν πλέον τις 932.744.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Worldοmeter οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει φτάνουν τα 21.276.665. Οι ενεργοί ασθενείς είναι 7.232.847 εκ των οποίων το 99% έχει ήπια συμπτώματα και το 1% σοβαρά.

ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία και Περού εξακολουθούν να απαρτίζουν τη πρώτη πεντάδα στο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα φτάνουν τα 6.749.289 και οι θάνατοι τις 99.000. Στην Ινδία 4.930.236 και 80,808 αντίστοιχα. Στην Βραζιλία 4.349.544 και 132.117 οι θάνατοι. Στην Ρωσία 1.068.320 και 18.635. Στο Περού 733.860 τα κρούσματα και 30.812 οι θάνατοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση