Ο Mπορέλ χαιρετίζει την παύση των εχθροπραξιών εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Mπορέλ χαιρετίζει την παύση των εχθροπραξιών εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την παύση των εχθροπραξιών εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την κατάπαυση του πυρός για την οποία μεσολάβησε η Ρωσία την 9η Νοεμβρίου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εξ ονόματος των Κρατών Μελών της ΕΕ, σε συνέχεια σχετικής συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη των 27 Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) που διεξάγεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, "η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν να σέβονται αυστηρά την κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες ζωών".

Η ΕΕ καλεί όλους τους περιφερειακούς φορείς "να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός" προσθέτει.

Λέει επίσης ότι η ΕΕ ζητά "την πλήρη και άμεση απόσυρση όλων των ξένων μαχητών από την περιοχή".

Ακόμη, η ΕΕ δηλώνει ότι "θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των διατάξεων της κατάπαυσης του πυρός, ιδίως όσον αφορά τον μηχανισμό παρακολούθησης".

"Η παύση των εχθροπραξιών είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για τον τερματισμό της μακροχρόνιας σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ", αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Η ΕΕ, συνεχίζει, θεωρεί ότι "πρέπει να ανανεωθούν οι προσπάθειες για μια περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης με διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

Ως εκ τούτου, η ΕΕ επαναλαμβάνει "την πλήρη υποστήριξή της στη διεθνή μορφή του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ υπό την ηγεσία των συμπροέδρων της και στον Προσωπικό Εκπρόσωπο του Προέδρου του ΟΑΣΕ για την επίτευξη αυτού του στόχου".

Η ΕΕ είναι "έτοιμη να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι δυνατόν, μέσω της στήριξης για σταθεροποίηση, την αποκατάσταση μετά τη σύγκρουση και τη δημιουργία εμπιστοσύνης".

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, η ΕΕ υπενθυμίζει "τη σθεναρή αντίθεσή της κατά της χρήσης βίας, ιδίως της χρήσης πυρομαχικών διασποράς και εμπρηστικών όπλων, ως μέσο επίλυσης των διαφορών" ενώ τονίζει ότι "το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό και καλεί τα μέρη να εφαρμόσουν τις συμφωνίες για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και τον επαναπατρισμό των θυμάτων που επιτεύχθηκαν με τη μορφή συμπροέδρων της Ομάδας του ΟΑΣΕ Minsk στις 30 Οκτωβρίου στη Γενεύη".

Ακόμη λέει ότι "η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης της ανθρωπιστικής πρόσβασης και των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την εθελοντική, ασφαλή, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

Υπογραμμίζει τη σημασία της "διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

"Τυχόν εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί πρέπει να διερευνηθούν", τονίζεται.

Τέλος σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παρέχουν ήδη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των αμάχων που πλήττονται από τη σύγκρουση και είναι έτοιμοι να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια".

Μπορρέλ: Η Τουρκία διευρύνει την απόσταση με την EE

Oι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, διευρύνουν το χάσμα με την ΕΕ εκτιμούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα με τηλεδιάσκεψη υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορρέλ.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισαν ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είπε ο Ζ.Μπορρέλ. Δήλωσε δε ότι οι πράξεις της Τουρκίας προκαλούν ανάφλεξη εντάσεων και διευρύνουν την απόσταση της Τουρκίας από την ΕΕ, “συγνώμη που το λέω αλλά αυτό εκτιμούν οι Υπουργοί”, όπως είπε.

Ο Ζ.Μπορρέλ, δήλωσε ακόμη ότι παρά την προσφορά μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, αυτή δεν έχει ανταποκριθεί και “ο χρόνος κυλά γρήγορα” και πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Οι 27 ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα δώσουν “κρίσιμη καθοδήγηση” για το ζήτημα, ανακοίνωσε.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ σχετικά με το τι μέτρα λαμβάνονται για να αποφευχθεί η ρήξη με την Τουρκία και να εξηγήσει αν εκτός από τη θετική ατζέντα και τις κυρώσεις, υπάρχει η επιλογή να δοθεί στην Τουρκία περισσότερος χρόνος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση των 27, αλλά να του ζητήθηκε προετοιμάσει τις αποφάσεις τους. Όπως είπε, του ζήτησαν παλέτα επιλογών για θετική ατζέντα και μέτρα στην περίπτωση που η θετική προοπτική δεν προχωρήσει και σημείωσε ότι υποστηρίζει τη δουλειά των δυο προέδρων (Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν) και την προετοιμασία μιας πολυμερούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο.

“Δεν μπορώ να πω ποια θα είναι τα μέτρα που οι 2 πρόεδροι θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο”, είπε αλλά αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν θετικά βήματα, αλλά αντιθέτως τα συμβάντα στα Βαρώσια είναι εξαιρετικά αρνητικά και για τον ίδιο και για τους ΥΠΕΞ.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ήταν η πρώτη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές και για τα Κράτη Μέλη να τοποθετηθούν. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι διεξάγεται προεργασία για το πως η ΕΕ θα προσεγγίσει μια “νέα εποχή” για τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ. Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά πολλά ΚΜ τονίζουν ότι ίσως χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος για μια κοινή θέση. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι φιλικές σχέσεις συνεργασίας μπορούν να αποκατασταθούν, αλλά και η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ να ενισχυθεί παράλληλα.

Ανακοίνωσε δε ότι θα καλέσει τον επόμενο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να παραβρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να υιοθετήσει και το 2ο πακέτο για τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται και το καθεστώς δεν δείχνει διάθεση να την αλλάξει. Ό Ζοζέπ Μπορρέλ παρουσίασε στα Κράτη Μέλη επιλογές για το επόμενο κύμα κυρώσεων που άπτονται της σχέσης της ΕΕ με την Λευκορωσία.

Σε σχέση με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι 27 εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την ετοιμότητα τους να συμβάλουν στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και την επίλυση του υποβόσκοντος προβλήματος. Συζήτησαν ακόμη για την κατάσταση στη Λιβύη και την Αιθιοπία.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση