Από τον Απρίλιο οι μαζικές ποσότητες εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ

Από τον Απρίλιο οι μαζικές ποσότητες εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ


Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να καταφθάνουν στα κράτη μέλη μεγάλες και μαζικές ποσότητες δόσεων εμβολίων, δήλωσε η επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν για την προμήθεια εμβολίων, Σάντρα Γκαλίνα, ενημερώνοντας σήμερα το πρωί την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επικεφαλής διαπραγματευτής δήλωσε ότι αποτελεί θετικό στοιχείο πως έχουν ήδη εγκριθεί δύο εμβόλια και εξήγησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εγκριθούν και άλλα. Ενημέρωσε δε για τη δυνατότητα που παρέχεται στους Ευρωβουλευτές να διαβάσουν τις συμβάσεις της ΕΕ με τις εταιρείες σε ειδικό χώρο, στην Κομισιόν.

Η Σάντρα Γκαλίνα ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη (liability) για την ασφάλεια των εμβολίων παραμένει στις εταιρείες και δεν πέρασε στα κράτη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική περί αποζημιώσεων.

Τέλος «σε σχέση με τα θρυλούμενα παράλληλα συμβόλαια, δεν έχω δει κανένα και δε νομίζω ότι θα δω, διότι δε νομίζω ότι υπάρχουν καν, αλλά ακόμα και αν υπήρχαν όλες οι δόσεις είναι δεσμευμένες για την ΕΕ με την αναλογία των κρατών και ακόμα και αν ένα κράτος δεν επιθυμεί να λάβει όλες τις δόσεις, οι υπόλοιπες δόσεις κατανέμονται και πάλι κατ’ αναλογία», δήλωσε σχετικά η επικεφαλής διαπραγματευτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση