Υποχρέωση καραντίνας για όλες τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Υποχρέωση καραντίνας για όλες τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Την αναστολή όλων των «ταξιδιωτικών διαδρόμων» από τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι αφίξεις από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών επί βρετανικού εδάφους.

Το μέτρο θα ισχύσει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εισαγωγής νέων στελεχών του κορωνοϊού, όπως εξήγησε ο κ. Τζόνσον Λαμβάνεται μετά από την ανησυχία που έχει προκαλέσει η ανίχνευση ακόμα ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, αυτή τη φορά από τη Βραζιλία.

Όσοι πρέπει να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για αναγκαίο λόγο είναι υποχρεωμένοι να εμφανίσουν στην αεροπορική εταιρεία αποδεικτικό αρνητικού διαγνωστικού τεστ που θα έχουν κάνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση, καθώς και να έχουν συμπληρωμένη φόρμα εντοπισμού επιβάτη.

Η καραντίνα των δέκα ημερών είναι δυνατό να μειωθεί κατά λίγες ημέρες αν ο ενδιαφερόμενος υποβληθεί σε νέο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη και λάβει αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε στην ίδια ενημέρωση με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι οι περιορισμοί του lockdown φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν, καθώς «σχεδόν όλοι» τους τηρούν. Εκτίμησε ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί και ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι ο αριθμός των νοσηλειών θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και ότι η κορύφωση του αριθμού των θανάτων θα έρθει αργότερα, ως επακόλουθο της αύξησης των νοσηλειών.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις πως ιδίως στο Λονδίνο η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται.

Ο καθηγητής Γουίτι είπε επίσης ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη την άνοιξη, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται εν μία νυκτί να αρθούν όλοι οι περιορισμοί.

Νέο πιο αυστηρό lockdown σχεδιάζεται στη Γερμανία

Λόγω της εξέλιξης της κρίσης του κορωνοϊού, η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας και τα κρατίδια θα συνέλθουν νωρίτερα σε διαβουλεύσεις, την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη, έχουν προγραμματιστεί διαβουλεύσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ και των Πρωθυπουργών των κρατιδίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.

Αρχικά, η επόμενη τηλεδιάσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθούν πιθανές περαιτέρω αυστηρότερες οδηγίες για περιορισμούς λόγω Covid. Το ήδη πιο αυστηρό lockdown που επεβλήθη πρόσφατα ισχύει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων παραμένει πάρα πολύ μεγάλος. Σ’ αυτό προστίθεται ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού, που οδήγησε στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία σε υπερβολική αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να περιορίσουμε τις επαφές μας, δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί σε νέα και πιθανόν αυστηρότερα μέτρα προστασίας. «Απολύτως συνειδητά, δεν θέλω να προκαταλάβω τις διαβουλεύσεις», είπε.

Ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ζήτησε από όλες τις επιχειρήσεις και διοικητικές υπηρεσίες να επανεξετάσουν αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους περισσότερο από το σπίτι.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση