Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί την Ελλάδα ότι 'δεν συνεργάζεται', προειδοποιώντας ότι 'θα φέρει την ευθύνη'

Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί την Ελλάδα ότι 'δεν συνεργάζεται', προειδοποιώντας ότι 'θα φέρει την ευθύνη'

Η Τουρκία είναι "έτοιμη να πράξει "ό,τι της αναλογεί" για να διατηρηθεί η "θετική ατμόσφαιρα" μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι ο 61ος γύρος, πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. "Θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60", είπε. "Αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται στους ώμους των Αθηνών", συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος έχει διακοπεί πολλές φορές λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει σ` αυτόν. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο διάλογος που ξεκινά η Τουρκία με την ΕΕ και την Ελλάδα "δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις", λέγοντας ότι η Άγκυρα "δεν φοβάται" τέτοια μέτρα. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία "συνεχίζει τις προκλήσεις της ακόμη και σε αυτό το στάδιο".

Οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, χάρη στα εποικοδομητικά βήματα που ανέλαβε η Ευρώπη, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. "Δεν αναλαμβάνουμε καινούριες πρωτοβουλίες προς την ΕΕ λόγω των κυρώσεων. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε την ΕΕ λόγω της εποικοδομητικής στάσης της απέναντι στην Τουρκία κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου", είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μάας στην Άγκυρα.

Σε νέα αρχή στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ελπίζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε τηλεγράφημα με τίτλο «Ο Maas ποντάρει σε νέα αρχή στις σχέσεις με την Τουρκία», αναφέρει πως μετά την αποκλιμάκωση στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ελπίζει σε μια νέα αρχή όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που έχουν δεχθεί πλήγμα.

«Το θέμα τώρα είναι να βγούμε από τις δύσκολες συζητήσεις της περασμένης χρονιάς», δήλωσε ο Mάας τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου.

Θα πρέπει τώρα να κοιτάξουμε μπροστά, είπε. «Θα ευχόμουν πολύ, πολύ, να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, να υπάρξει εμβάθυνση τους, να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνομιλία με τον Mάας έλαβε χώρα σε «θετική ατμόσφαιρα». Και οι σχέσεις με την ΕΕ επίσης έχουν βελτιωθεί – πρόσθεσε.
Ελπίζει δε ότι αυτή η ατμόσφαιρα θα έχει διάρκεια.

Ο Τσαβούσογλου όμως κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι προκαλεί την Τουρκία, μεταξύ άλλων, με στρατιωτικές ασκήσεις: «Αλλά δυστυχώς και σε αυτήν τη φάση, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, δήλωσε: «Δεν είμαστε χώρα που φοβάται τις κυρώσεις».

Εδώ και μερικές εβδομάδες, η Τουρκία ποντάρει σε αποκλιμάκωση και άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη στις 25 Ιανουαρίου των συνομιλιών με την Ελλάδα σχετικά με επίλυση της διένεξης, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016.

Ο Μάας δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ένα «καλό σημάδι για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή». Κατ’ αυτόν τον τρόπο – πρόσθεσε – άνοιξε και πάλι μια χαραμάδα στο παράθυρο για μια διπλωματική λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση