ΠΟΥ, Μισέλ και 23 ηγέτες κρατών ζητούν νέα διεθνή συνθήκη για αντιμετώπιση πανδημιών

ΠΟΥ, Μισέλ και 23 ηγέτες κρατών ζητούν νέα διεθνή συνθήκη για αντιμετώπιση πανδημιώνΗ πανδημία COVID-19 δείχνει ότι απαιτείται “ενωμένη δράση για μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας", τονίζουν σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Γενικός Διευθυντή του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus και 23 ηγέτες κρατών μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο άρθρο δεσμεύονται να διασφαλίσουν την καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά για αυτό και μελλοντικές πανδημίες. Τονίζουν δε ότι τα έθνη “πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια νέα διεθνή συνθήκη για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών”. Προειδοποιούν δε ότι ετοιμότητα για πανδημία χρειάζεται παγκόσμια ηγεσία για ένα παγκόσμιο σύστημα υγείας κατάλληλο για αυτήν τη χιλιετία.

Συγκεκριμένα στο κοινό τους άρθρο οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι, “η πανδημία COVID-19 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940. Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή δύο παγκόσμιων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν το πολυμερές σύστημα. Οι στόχοι ήταν σαφείς: η ένωση των χωρών, η εξάλειψη των πειρασμών του απομονωτισμού και του εθνικισμού, και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, δηλαδή της ειρήνης, της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας”.

Σήμερα, σημειώνουν, "έχουμε την ίδια ελπίδα ότι καθώς παλεύουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία COVID-19, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας που θα προστατεύει τις μελλοντικές γενιές". Θα υπάρξουν, αναφέρουν, άλλες πανδημίες και άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. "Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή μόνη της. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε", σημειώνουν και προσθέτουν, "μαζί, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να προβλέψουμε, να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε, να αξιολογήσουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πανδημίες με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο. Η πανδημία COVID-19 υπήρξε μια έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς”.

Ως εκ τούτου, αναφέρουν, "δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά για αυτό και μελλοντικές πανδημίες. Η ανοσοποίηση είναι παγκόσμιο κοινό αγαθό και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να αναπτύξουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό”.

Όπως σημειώνουν, “αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Πρόσβαση στο COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) δημιουργήθηκε για να προωθήσει την ίση πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια και να υποστηρίξει συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Το ACT-A έχει αποδώσει σε πολλές πτυχές, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί δίκαιη πρόσβαση. Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για την προώθηση της παγκόσμιας πρόσβασης”.

“Για το σκοπό αυτό, πιστεύουμε ότι τα έθνη πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια νέα διεθνή συνθήκη για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών”, ανακοινώνουν

“Μια τέτοια ανανεωμένη συλλογική δέσμευση θα αποτελούσε ορόσημο στην ενίσχυση της ετοιμότητας για πανδημία στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Θα βασίζεται στο Σύνταγμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, βασίζοντας σε άλλους σχετικούς οργανισμούς το κλειδί αυτής της προσπάθειας, για την υποστήριξη της αρχής της υγείας για όλους.

"Τα υφιστάμενα παγκόσμια όργανα υγείας, ειδικά οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας, θα στηρίξουν μια τέτοια συνθήκη, διασφαλίζοντας μια σταθερή και δοκιμασμένη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και να βελτιώσουμε”, σημειώνουν οι ηγέτες.

Όπως περιγράφουν, ο κύριος στόχος αυτής της συνθήκης θα ήταν να προωθήσει μια προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων και όλων των κοινωνιών, ενισχύοντας τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες ικανότητες και την ανθεκτικότητα στις μελλοντικές πανδημίες.

"Αυτό περιλαμβάνει τη σημαντική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη βελτίωση, για παράδειγμα, συστημάτων συναγερμού, ανταλλαγής δεδομένων, έρευνας, καθώς και τοπικής, περιφερειακής και παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ιατρικών μέτρων και μέτρων αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας, όπως εμβόλια, φάρμακα, διαγνωστικά και εξοπλισμός ατομικής προστασίας”, αναφέρουν.

“Θα περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση μιας προσέγγισης `Μία Υγεία` που συνδέει την υγεία ανθρώπων, ζώων και του πλανήτη μας", εξηγούν.

"Και μια τέτοια συνθήκη θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αμοιβαία λογοδοσία και κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία εντός του διεθνούς συστήματος και με τους κανόνες και τους κανόνες του”.

“Για να το επιτύχουμε αυτό, θα συνεργαστούμε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων παγκοσμίως και με όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας, ως ηγέτες εθνών και διεθνών οργανισμών, να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μαθαίνει τα μαθήματα της πανδημίας COVID-19”.

“Σε μια εποχή που το COVID-19 εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες και τις διαιρέσεις μας, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία και να ενώσουμε ως μια παγκόσμια κοινότητα για ειρηνική συνεργασία που εκτείνεται πέρα ​​από αυτήν την κρίση. Η οικοδόμηση των ικανοτήτων και των συστημάτων μας για να γίνει αυτό θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει μια συνεχή πολιτική, οικονομική και κοινωνική δέσμευση για πολλά χρόνια”, προειδοποιούν.

“Η αλληλεγγύη μας στο να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος θα είναι η κληρονομιά μας που προστατεύει τα παιδιά και τα εγγόνια μας και ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των μελλοντικών πανδημιών στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας”, τονίζουν και καταλήγουν λέγοντας ότι “η ετοιμότητα για πανδημία χρειάζεται παγκόσμια ηγεσία για ένα παγκόσμιο σύστημα υγείας κατάλληλο για αυτήν τη χιλιετία. Για να κάνουμε αυτή τη δέσμευση πραγματικότητα, πρέπει να καθοδηγηθούμε από την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ένταξη και τη δικαιοσύνη”.

Οι υπογράφοντες είναι οι εξής: J. V. Bainimarama, πρωθυπουργός των Φίτζι, António Luís Santos da Costa, πρωθυπουργό της Πορτογαλίας · Klaus Iohannis, Πρόεδρος της Ρουμανίας · Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου · Paul Kagame, Πρόεδρος της Ρουάντα · Uhuru Kenyatta, Πρόεδρος της Κένυας · Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλίας · Angela Merkel, Καγκελάριος της Γερμανίας · Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου · Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας · Moon Jae-in, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας · Sebastián Piñera, Πρόεδρος της Χιλής · Carlos Alvarado Quesada, Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα · Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας · Cyril Ramaphosa, Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής · Keith Rowley, πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο · Mark Rutte, πρωθυπουργός των Κάτω Χωρών · Kais Saied, Πρόεδρος της Τυνησίας · Macky Sall, Πρόεδρος της Σενεγάλης · Pedro Sánchez, πρωθυπουργός της Ισπανίας · Έρνα Σόλμπεργκ, πρωθυπουργός της Νορβηγίας · Aleksandar Vučić, Πρόεδρος της Σερβίας · Joko Widodo, Πρόεδρος της Ινδονησίας · Volodymyr Zelensky, Πρόεδρος της Ουκρανίας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σαρλ Μισέλ: Ζητούμε μια διεθνή Συνθήκη για τις πανδημίες

"Σήμερα ζητούμε μια διεθνή Συνθήκη για την Πανδημία. Η πανδημία COVID-19 είναι πράγματι πολύ περισσότερο από απλώς ένα ζήτημα υγείας", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel κατά τη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πανδημία μας έχει διδάξει ένα "βάναυσο μάθημα: καμία χώρα, καμία ήπειρος δεν μπορεί να νικήσει μόνη της μια πανδημία, απαιτείται μια παγκόσμια προσέγγιση, το εμείς και όχι το εγώ και μια συλλογική δέσμευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο".

"Η επόμενη πανδημία δεν είναι το ζήτημα αν θα έρθει αλλά πότε θα έρθει", τόνισε προειδοποιώντας ότι "πρέπει να είμαστε έτοιμοι -δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε".

"Αυτή η Συνθήκη για την Πανδημία θα βασίζεται στο καταστατικό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Θα υποστηρίξει την αρχή της υγείας για όλους. Και μέσω αυτής της συνθήκης, ο κύριος στόχος μας είναι να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των πανδημιών, ενίσχυση της παγκόσμιας ικανότητας και ανθεκτικότητας, εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε ιατρικές λύσεις, και να ενισχύσουμε τα διεθνή συστήματα συναγερμού, την κοινή χρήση δεδομένων και την αιχμή ιατρικής έρευνας".

"Επιβεβαιώνουμε τη σημασία μιας προσέγγισης ΄Μία Υγεία` που συνδέει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη μας. Και για αυτήν την παγκόσμια προσέγγιση στην εργασία, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία και περισσότερη κοινή ευθύνη στο διεθνές σύστημα".

"Η πανδημία COVID-19 ήταν μια σκληρή υπενθύμιση - κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς. Γι `αυτό οι ηγέτες από κάθε περιοχή του κόσμου έχουν ενώσει για να προτείνουν συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε ο Πρόεδρος.

"Η ανοσοποίηση είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε την καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και δοκιμές", ανέφερε.

"Η πανδημία COVID-19 έχει αποκαλύψει αδυναμίες και διαιρέσεις στις κοινωνίες μας. Τώρα είναι καιρός να συναντηθούμε ως μία παγκόσμια κοινότητα. Για να οικοδομήσουμε μια πανδημική άμυνα για τις μελλοντικές γενιές, πολύ πέρα ​​από τη σημερινή κρίση. Για αυτό, πρέπει να μεταφράσουμε την πολιτική βούληση σε συγκεκριμένες δράσεις. Ακριβώς όπως μετά τις θηριωδίες του Β `Παγκοσμίου Πολέμου, οι οραματιστές ηγέτες ενώθηκαν, για να χτίσουν ένα πολυμερές μοντέλο και να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία", σημείωσε.

"Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ευθύνη μας, ως ηγέτες, να διασφαλίσουμε ότι η ετοιμότητα μας για πανδημίες - και τα παγκόσμια συστήματα υγείας μας - είναι κατάλληλα για τον 21ο αιώνα", τόνισε.

"Σήμερα καθοδηγούμαστε από ένα πνεύμα συλλογικής αλληλεγγύης, βασισμένο στις αρχές της δικαιοσύνης, της ένταξης και της διαφάνειας. Ας συνεργαστούμε - για να αφήσουμε μια κληρονομιά για την οποία μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι", κατέληξε ο Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση