Skip to main content
Ανησυχία Λευκού Οίκου για την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

Ανησυχία Λευκού Οίκου για την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία


Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τα πιο πολλά στρατεύματα στο ανατολικό σύνορο της Ουκρανίας από το 2014, την εποχή της προσάρτησης της Κριμέας και της υποστήριξης αυτονομιστών, και οι ΗΠΑ ανησυχούν από τη συνεχιζόμενη «ρωσική επιθετικότητα», σύμφωνα με το Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου ότι οι ΗΠΑ συζητούν τις ανησυχίες τους με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Η συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας είναι το τελευταίο σημείο τριβής στις παγωμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και της Κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και προστίθεται σε διαφορές για τον έλεγχο των όπλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ζητήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε «αταλάντευτη υποστήριξη» για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι στην διαφορά του με τη Ρωσία, η οποία το 2014 προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε αυτονομιστές οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλο μέρος της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι τα στρατεύματά της δεν αποτελούν απειλή και είναι αμυντικά, αλλά ότι θα παραμείνουν για όσο καιρό το Κρεμλίνο θεωρεί ότι πρέπει.

Η κ. Ψάκι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από την πρόσφατη κλιμάκωση της επιθετικότητας της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένης της κινητικότητας στρατευμάτων στο σύνορο της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία έχει τώρα περισσότερα στρατεύματα από οποτεδήποτε άλλοτε από το 2014», πρόσθεσε η ίδια.

Το 2014 καθώς η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία κορυφωνόταν δυτικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων στο σύνορο της Ουκρανίας μεταξύ 25.000 και άνω των 30.000.

Οι δηλώσεις της Ψάκι έγιναν ώρες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας του ζήτησε να αποσύρει τα στρατεύματά του για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση