Μην πουλάτε όπλα στην Ουκρανία, διαμηνύει η Ρωσία

Μην πουλάτε όπλα στην Ουκρανία, διαμηνύει η ΡωσίαΗ Μόσχα προειδοποίησε χθες Δευτέρα τις άλλες χώρες να μην προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

«Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε - και η Τουρκία είναι μια από αυτές - να αναλύσουν (...) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, χθες Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, οι επαφές για την παράδοση των οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καθώς και για την κατασκευή και την παράδοση περιπολικών πλοίων, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ επέκρινε τη φερόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς θέλουν εκεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές. Σύμφωνα με την Τουρκία, οι ΗΠΑ της επέδωσαν ειδοποίηση για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την 4η Μαΐου.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη τα τελευταία επτά χρόνια, η Δύση εκφράζει έντονη ανησυχία για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, με την Ουάσινγκτον να μιλά για ρωσικές "προκλήσεις". «Διατυπώνονται ερωτήματα για το τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ζούμε εκεί πέρα, είναι η χώρα μας. Τι ακριβώς όμως κάνουν οι ΗΠΑ με τα πολεμικά πλοία τους και τους στρατιώτες τους στην Ουκρανία, χιλιάδες χιλιόμετρα από την επικράτειά τους;», επέμεινε.

Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας, ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014. Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 θάνατοι, παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Χθες Δευτέρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υπέστη άλλη μία απώλεια.

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχούμε και παρακολουθούμε από κοντά τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την Ουκρανία

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Kuleba Dmytro.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι "παρακολουθούμε στενά ότι έχουν μεταφερθεί ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία", υπενθύμισε ότι "δε δεχόμαστε παράνομη προσάρτηση Κριμαίας" και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία "να αποσύρει στρατεύματα", υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Ουκρανία.

Σημείωσε ακόμα ότι στο μέλλον, “θέλουμε να δούμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ”.

Παρομοίως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για ανταλλαγή απόψεων για τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και τα σύνορα με Ρωσία και σημείωσε την ανησυχία της χώρας του για τις ανοιχτές απειλές Ρώσων επισήμων. Τόνισε ακόμα ότι η Ουκρανία δε θέλει πόλεμο. Θέλει διπλωματικούς και πολιτικούς τρόπους αντιμετώπισης της έντασης.

Σημείωσε ότι με βάση το άρθρο 50, ΝΑΤΟ και Ουκρανία μπορούν να ενεργοποιήσουν μηχανισμό αλληλεγγύης αν δεχθούν απειλές και επιθέσεις και επεσήμανε ότι η Ρωσία δε θα αιφνιδιάσει ξανά. Τόνισε τέλος ότι “πέρα από τα λόγια, θέλουμε πρακτική βοήθεια” και χαιρέτισε τη διάθεση του Γενικού Γραμματέα προς αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση