Καταδικάζουν οι επικεφαλής θεσμών ΕΕ την απαγόρευση εισόδου 8 Ευρωπαίων στη Ρωσία

Καταδικάζουν οι επικεφαλής θεσμών ΕΕ την απαγόρευση εισόδου 8 Ευρωπαίων στη ΡωσίαO Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι με κοινή τους δήλωση καταδικάζουν «με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο οκτώ υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική επικράτεια».

Η απόφαση περιλαμβάνει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι, την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιούροβα καθώς και έξι υπαλλήλους των κρατών μελών της ΕΕ.

«Αυτή η ενέργεια είναι απαράδεκτη, δεν έχει καμία νομική δικαιολογία και είναι εντελώς αβάσιμη» , τονίζουν στην κοινή τους δήλωση οι τρεις Πρόεδροι.

Όπως σημειώνουν, «στοχεύει άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο τα σχετικά άτομα. Αυτή η απόφαση είναι η τελευταία, εντυπωσιακή απόδειξη του πως η Ρωσική Ομοσπονδία επέλεξε την αντιπαράθεση με την ΕΕ αντί να συμφωνήσει να αποκαταστήσει την αρνητική πορεία των διμερών μας σχέσεων».

«Η ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην απόφαση των ρωσικών αρχών», καταλήγουν.

Οι 27 της ΕΕ καταδικάζουν τη ρωσική απόφαση για απαγόρευση εισόδου σε 8 υπηκόους της Ένωσης στη Ρωσία

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο οκτώ υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας", σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε εξ ονομάτων των 27 κρατών μελών της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως σημειώνει, "αυτή η απαγόρευση εισόδου περιλαμβάνει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασσόλι την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιούροβα, καθώς και έξι υπαλλήλους των κρατών μελών της ΕΕ από την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λετονία και τη Σουηδία".

Αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αλληλέγγυα σε όλα αυτά τα άτομα» και προσθέτει ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας δεν θα εμποδίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο, ούτε να απαιτεί λογοδοσία για εκείνους που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Η απόφαση αυτή, η οποία στοχεύει άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, είναι απαράδεκτη, στερείται νομικής δικαιολογίας και αβάσιμη”, σημειώνει.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι η απόφαση της Ρωσίας “υπογραμμίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επιλέξει μέχρι τώρα τον δρόμο της αντιπαράθεσης αντί να επιδιώκει να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση