Σοβαρή πολιτική κρίση στην Τυνησία όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις

Σοβαρή πολιτική κρίση στην Τυνησία όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις


Ο στρατός της Τυνησίας έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και εμποδίζει τους εργαζόμενους να εισέλθουν σε αυτό, αφού ο Πρόεδρος της χώρας, Κάις Σάγεντ, ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και έπαψε την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στον Μασίσι και δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Τυνήσιος Πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί.

Εξάλλου ο Σάγεντ διόρισε τον Χάλεντ Γιαχιάουι, γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί μπροστά από το κοινοβούλιο της Τυνησίας, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Σάγεντ.

Υποστηρικτές του Τυνήσιου Προέδρου πετώντας μπουκάλια και πέτρες μπόδισαν υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμιστικού Ενάχντα, να πλησιάσουν τον επικεφαλής του και πρόεδρο της βουλής Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Ο Γανούσι παρέμεινε επί ώρες στο αυτοκίνητό του, αφού στρατιώτες τον εμπόδισαν να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η προεδρία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναστέλλεται η λειτουργία του τυνησιακού κοινοβουλίου για 30 ημέρες.

Ο Πρόεδρος "θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας Κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον αρχηγό του κράτους", πρόσθεσε.

"Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου, επιτρέπει όμως την αναστολή των δραστηριοτήτων του", εξήγησε ο Σάγεντ, επικαλούμενος το Αρθρο 80 του θεμελιώδους νόμου, που προβλέπει τη λήψη τέτοιου μέτρου σε περίπτωση "άμεσου κινδύνου" για τη χώρα.

Από την πλευρά του, το Ενάχντα κατήγγειλε ένα "πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος", με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση