Η αφγανική κρίση έχει φέρει το Κατάρ στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας

Η αφγανική κρίση έχει φέρει το Κατάρ στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας


Υπουργοί το επισκέπτονται συνεχώς, κάποιες χώρες μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Αφγανιστάν, όλη η διεθνής κοινότητα εξαίρει τις προσπάθειές του να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ: το Κατάρ έχει αναχθεί σε βασικό παράγοντα στην αφγανική κρίση αναλαμβάνοντας ένα ρόλο ουδέτερου και ικανού μεσολαβητή.

Το Κατάρ είχε αρχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν ήδη από το 2013, έπειτα από αίτημα του τότε Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομάμα.

Στη συνέχεια, το 2020, φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και των Ταλιμπάν και αργότερα τις συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών και της αφγανικής κυβέρνησης.

"Το Κατάρ απέκτησε τη φήμη ενός έντιμου μεσολαβητή που επιθυμεί να βοηθήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να βρουν έναν τρόπο να τερματίσουν τις συγκρούσεις", εκτιμά ο Κόλιν Κλαρκ του Soufan Center, ένα think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη."

Η Ντόχα έγινε η Γενεύη της Μέσης Ανατολής, ένα μέρος όπου οι αντιμαχόμενοι μπορούν να συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος", προσθέτει. Από το εμιράτο του Κόλπου πέρασαν μέσα σε οκτώ ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ;Aντονι Μπλίνκεν, που αναμένεται στη Ντόχα αύριο Δευτέρα, έχει δηλώσε ότι πρόκειται να εκφράσει "τη βαθιά του ευγνωμοσύνη" προς το Κατάρ για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν αλλοδαπών και Αφγανών που έφυγαν για να γλιτώσουν τα αντίποινα των Ταλιμπάν.

Ο Βρετανός ομόλογός του Ντόμινικ Ράαμπ έκανε λόγο για μια εντυπωσιακή επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την οποία χαρακτήρισε "τη μεγαλύτερη της εποχής μας, στην οποία η συνεργασία με τους φίλους μας στο Κατάρ έπαιξε σημαντικό ρόλο". Εξάλλου στη Ντόχα θα μεταφερθούν από το Αφγανιστάν οι πρεσβείες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση