Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη νέα αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη νέα αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα


Με γραπτή ανακοίνωση του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τονίζει τη σημασία της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA).

Η MDCA είναι το θεμέλιο της αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών και συνέβαλε στην ενίσχυση της κοινής άμυνας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Αυτή η δεύτερη τροποποίηση του MDCA σε τόσα χρόνια αποδεικνύει τη συνεχή ικανότητα και αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις για την ασφάλειας του σήμερα και του αύριο μέσω της στρατηγικής τους σχέσης, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Η MDCA επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται και να λειτουργούν εντός ελληνικού εδάφους από το 1990. Η σημερινή τροποποίηση επεκτείνει την ισχύ της MDCA, καθιστώντας την συνεπή με άλλες διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και αρκετά ανθεκτική ώστε να επιτρέψει στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προωθήσουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, συμπλήρωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Υπογραμμίζει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ελλάδας να επενδύει στις αμυντικές της δυνατότητες και τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη δέσμευση που έδωσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Η αμυντική σχέση των δυο χωρών έχει τις ρίζες της σε μια κοινή ιστορία, κοινές αξίες και ενδιαφέροντα που χρονολογούνται πέραν των δύο αιώνων. Οι κοινές αξίες εκτείνονται σε προσπάθειες πέρα ​​από την αμυντική συνεργασία των δυο κρατών και περιλαμβάνουν μια εταιρική σχέση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση των διμερών επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών συνδέσεων. Αυτές οι προσπάθειες διασφαλίζουν ότι η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ, κατέληξε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει γρήγορα αυτό το Πρωτόκολλο Τροποποίησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".