Στον Αλεξέι Ναβάλνι το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στον Αλεξέι Ναβάλνι το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Στον Ρώσο αντιπολιτευόμενο πολιτικό και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι απένειμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021 για την ελευθερία της σκέψης.

Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη στην Ολομέλεια από την αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Heidi Hautala σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (του Προέδρου του Κοινοβουλίου και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων).

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σαλό δήλωσε πως ο Αλεξέι Ναβάλνι επιλέγηκε καθώς «έχει αγωνιστεί με συνέπεια κατά της διαφθοράς του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, και, μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των πολιτικών εκστρατειών του, βοήθησε να αναδειχθούν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας».

«Ο Ναβάλνι κινητοποίησε και κέρδισε την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό, δηλητηριάστηκε και φυλακίστηκε», πρόσθεσε.

Με τη σειρά της η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Heidi Hautala ανέφερε πως ο Ναβάλνι επέδειξε μεγάλο θάρρος στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει το δικαίωμα στην επιλογή του λαού της Ρωσίας να επιλέξει τους ηγέτες του. «Αυτό του έχει κοστίσει την ελευθερία του και παραλίγο τη ζωή του. Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του» τόνισε.

Το Κοινοβούλιο τίμησε επίσης ομάδα Αφγανών γυναικών «οι οποίες αγωνίστηκαν σκληρά για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην προεπιλογή για το Βραβείο Ζαχάρωφ» πρόσθεσε η κ. Hautala.

«Τιμούμε το θάρρος των γυναικών αυτών, οι οποίες είναι μεταξύ των πρώτων που υπέστησαν παραβιάσεις των πλέον βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν», κατέληξε.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήρθε στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας διοργανώνοντας διαδηλώσεις κατά του προέδρου Πούτιν και της κυβέρνησής του, και λόγω της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου στη χώρα του, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς.

Τον Αύγουστο του 2020 δηλητηριάστηκε και χρειάστηκαν μήνες για να αναρρώσει στο Βερολίνο. Συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2021. Εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών, στην οποία απομένουν περισσότερα από δύο χρόνια.

Ενώ ήταν φυλακισμένος σε σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφάλειας, ο Ναβάλνι πραγματοποίησε μακρά απεργία πείνας στα τέλη Μαρτίου 2021 για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Τον Ιούνιο του 2021, ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε τη λειτουργία των περιφερειακών γραφείων του Ναβάλνι και του ιδρύματός του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως εξτρεμιστικά και ανεπιθύμητα από τις ρωσικές αρχές.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".