Το τέταρτο κύμα της πανδημίας χτυπά τη Γερμανία

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας χτυπά τη Γερμανία


Η κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία επιδεινώνεται. Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού χτυπά τη χώρα «με όλη του την ορμή», δήλωσε εχθές ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) σημειώνοντας πως «η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει».

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) ανακοίνωσε ότι η συχνότητα των νέων κρουσμάτων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους ανέβηκε στο 146,6. Συνολικά, οι αριθμοί είναι «τρομακτικοί», δήλωσε ο επικεφαλής του RKI, Λόθαρ Βίλαρ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Σε λίγες μέρες θα καταγράφονται και πάλι καθημερινά περισσότεροι από 100 θάνατοι από κορωνοϊό.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια πανδημία κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων -και είναι πολύ μεγάλη», είπε ο Σπαν. Το τέταρτο κύμα πρέπει να καταπολεμηθεί με αποφασιστικότητα, με συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής, με τη χρήση μάσκας και με ενισχυτικούς εμβολιασμούς. Μετά από περίπου έξι μήνες μειώνεται η προστασία που παρέχουν οι εμβολιασμοί, εξήγησε ο Λιφ Έρικ Σάντερ, ερευνητής στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό οι ηλικιωμένοι των οποίων ο εμβολιασμός έγινε πριν από περισσότερους από έξι μήνες να προβούν σε «αναμνηστικό εμβολιασμό», δηλαδή σε τρίτη δόση.

Ο Σπαν κάλεσε τα κρατίδια να επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητες εμβολιασμού. Έχουν γίνει μόνο περίπου δύο εκατομμύρια αναμνηστικοί εμβολιασμοί. «Η ταχύτητα αυτή δεν είναι αρκετή».

Εν τω μεταξύ, συζητούνται σκληρότερα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους - και ορισμένα κρατίδια κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, σε πολλές περιπτώσεις σε εγκαταστάσεις αναψυχής γίνονται αποδεκτά μόνο τα PCR και όχι τα τεστ αντιγόνου.

Επιπλέον, ισχύουν περιορισμοί στις επαφές: Οι μη εμβολιασμένοι από ένα νοικοκυριό επιτρέπεται να συναντηθούν μόνο με πέντε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για εμβολιασμένους, όσους έχουν αναρρώσει και παιδιά έως 17 ετών. Παρόμοιοι κανόνες υπάρχουν ήδη σε άλλα κρατίδια: Στο Αμβούργο επιτρέπονται σε ιδιωτικές γιορτές μόνο δέκα συμμετέχοντες χωρίς εμβολιασμό, ενώ στην Κάτω Σαξονία το πολύ 25.

Η Σαξονία σχεδιάζει ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς: Η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει γενική υποχρέωση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης για τα εστιατόρια και τη διασκέδαση σε εσωτερικούς χώρους. Οι μη εμβολιασμένοι κατ’ αρχήν θα αποκλείονταν. Στη Σαξονία, η συχνότητα των κρουσμάτων την Τετάρτη ήταν σχεδόν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο. Ο νέος κανονισμός ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη Βαυαρία, ο Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ (CSU) δεν έχει την πρόθεση να επιβάλει υποχρέωση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης σε κρατιδιακό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η συχνότητα των κρουσμάτων είναι σε συγκεκριμένες περιοχές άνω του 600. Στις ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές, ωστόσο, θα ισχύει στον χώρο εργασίας η υποχρέωση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ. Επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει να φορούν και πάλι μάσκες από την Δευτέρα.

Ο Ζέντερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο διχασμού της κοινωνίας: Ολοένα και λιγότεροι από τους εμβολιασμένους θα επιδεικνύουν κατανόηση για την κατάσταση. Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Σπαν.

Υπάρχει «πολλή ένταση» στη χώρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί μέχρι τώρα υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Πάνω από 200 νεκροί λόγω Covid στο Ην. Βασίλειο για τρίτη συνεχή ημέρα

Σε 214 ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού που σημειώθηκαν εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση.

Είναι η τρίτη συνεχής ημέρα με περισσότερους από 200 θανάτους, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα έχει φτάσει τα 141.395.

Τα κρούσματα της ημέρας υποχώρησαν σε 37.269, αλλά οι εισαγωγές σε νοσοκομείο ξεπέρασαν τις χίλιες (1.005) σε ένα 24ωρο.

Συνολικά πλέον νοσηλεύονται 9.311 φορείς Covid.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν φτάσει τους 45.770.452, απολογισμός που αντιστοιχεί στο 79,6% του πληθυσμού ηλικίας από 12 ετών και πάνω.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".