Skip to main content
Τεχνική στήριξη Κομισιόν σε Κύπρο και άλλα 16 ΚΜ για περιορισμό εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία

Τεχνική στήριξη Κομισιόν σε Κύπρο και άλλα 16 ΚΜ για περιορισμό εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία


Τεχνική στήριξη σε 17 κράτη μέλη, μεταξύ τους και η Κύπρος, ώστε να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία, θα προσφέρει η Κομισιόν μέσω του Μηχανισμού Τεχνικής Υποστήριξης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται, μέσω της τεχνικής αυτής στήριξης τα κράτη μέλη θα βοηθηθούν να εντοπίσουν και να εφαρμόσουν τις καλύτερες δυνατές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς όπως η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η επίσπευση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Ειδικότερα, η Κομισιόν θα στηρίξει τα 17 κράτη μέλη και όσον αφορά τον περιορισμό των αρνητικών μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, παράλληλα με την προώθηση της πράσινης μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη τη διαπεριφερειακή και διασυνοριακή διάσταση της.

Στόχος του μηχανισμού είναι η στήριξη των 17 κρατών μελών που κατέθεσαν σχετικό αίτημα (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία) στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία, κατά τρόπο που να συνάδει με τους στόχους του πακέτου προτάσεων REPowerEU για βιώσιμη και ασφαλή παροχή ενέργειας σε προσβάσιμες τιμές.

Όπως εξήγησε σε δήλωσή της με αφορμή την ανακοίνωση η Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα, ο Μηχανισμός Τεχνικής Υποστήριξης «θα παρέχει στοχευμένη ειδικά προσαρμοσμένη και γρήγορη στήριξη για τις ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες κάθε ενός από αυτά τα κράτη μέλη».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως στις 21 Μαρτίου 2022 η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη μέλη να ενημερώσουν κατά πόσο ζητούν τεχνική στήριξη σε σχέση με τις ενεργειακές τους ανάγκες λόγω των επιπτώσεων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τεχνική βοήθεια παρέχεται στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) το οποίο διαχειρίζεται η Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση