Η σημερινή Τουρκία έχει λίγη έως καθόλου ευρωπαϊκή προοπτική, τονίζουν Eυρωβουλευτές μετά την καταδίκη Καβάλα

Η σημερινή Τουρκία έχει λίγη έως καθόλου ευρωπαϊκή προοπτική, τονίζουν Eυρωβουλευτές μετά την καταδίκη Καβάλα


Η σημερινή Τουρκία έχει περιορισμένες Ευρωπαϊκές προοπτικές, τονίζουν Eυρωβουλευτές σε ανακοίνωση τους μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για καταδίκη του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο μόνιμος εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεζ Αμόρ (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία) και ο επικεφαλής της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Πράσινοι, Γερμανία) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον κ. Καβαλά και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην υπόθεση Γκεζί, οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν με βαριές ποινές φυλάκισης.

Οι δύο Eυρωβουλευτές κάνουν λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις στη διαδικασία, υπενθυμίζοντας πως ένα από τα μέλη του δικαστηρίου ήταν υποψήφιο για εκλογή με το κυβερνών κόμμα.

«Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας έχει επιβεβαιώσει τις χειρότερες προβλέψεις με τη σημερινή καταδίκη σε επιβαρυμένη ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της φερόμενης προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή η λυπηρή απόφαση του 13ου τμήματος του ποινικού δικαστηρίου Κωνσταντινούπολης παραβιάζει ξεκάθαρα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αναμφίβολα θα επιφέρει επιπτώσεις στις ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης», προστίθεται.

Οι δύο Eυρωβουλευτές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και τονίζουν πως η απόφαση προκαλεί λύπη όχι μόνο στους καταδικασθέντες και τις οικογένειες τους «αλλά και σε όσους υπερασπίζονται καθημερινά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, αλλά και σε όσους θέλουν να δουν τη χώρα να έρχεται πιο κοντά στην ΕΕ».

«Η απόφαση αυτή επαναβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του σημερινού συστήματος και δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη βούλησης να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις» σύμφωνα με τους Αμόρ και Λαγκοντίνσκι.

«Υπάρχουν λίγες έως και καθόλου ευρωπαϊκές προοπτικές για τη σημερινή Τουρκία, η οποία απομακρύνεται από τις διεθνείς συμφωνίες για μια τάξη βασισμένη στους κανόνες ενώ δεν σέβεται τις διεθνείς τις δεσμεύσεις», υπογραμμίζεται.

Οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως ένα από τα μέλη του δικαστηρίου είχε βάλει υποψηφιότητα για εκλογή στην Εθνοσυνέλευση με το κυβερνών κόμμα, κάτι που όπως τονίζουν αποτελεί «σοκαριστικό παράδειγμα» του πως η αξιοπιστία της διαδικασίας έχει φθαρεί λόγω πολιτικών παρεμβάσεων.

«Ολόκληρη η διαδικασία τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια ήταν μια σειρά δικαστικών ελιγμών που περιφρόνησαν πλήρως τα πρότυπα μιας δίκαιας δίκης», όπως αναφέρουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".