Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία


Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διέκοψε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία λόγω, αφού οι χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια για την παράδοση του καυσίμου.

Ανέφερε ότι οι προμήθειες θα σταματήσουν μέχρι να γίνουν οι πληρωμές.

Όπως μεταδίδει το Reuteres, η Βουλγαρία πλήρωσε για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου θα ήταν παραβίαση της τρέχουσας σύμβασης με την Gazprom, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλεξάντερ Νικόλοφ σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Είπε ότι η Βουλγαρία θα συμμορφωθεί με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παροτρύνει τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο όπως ζήτησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Επειδή τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», είπε ο Νικόλοφ.

Στο μεταξύ η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θέλει να ολοκληρώσει τον πλωτό τερματικό της σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2025, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια Πιότρ Ναΐμσκι.

«Θέλουμε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη το 2025, το επιταχύνουμε. Το σχέδιο ήταν να είναι έτοιμη το 2027», δήλωσε ο Ναΐμσκι στο ραδιόφωνο RMF FM μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία.

Η Ουγγαρία λαμβάνει ρωσικό αέριο κανονικά μέσω Σερβίας και Βουλγαρίας παρά τη σύγκρουση μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής προμηθεύτριας αερίου Gazprom, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση αποστολών φυσικού αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή των διαμετακομιστικών αποστολών μέσω Βουλγαρίας», δήλωσε ο Πίτερ Σιάρτο στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια, μια απαίτηση με την οποία έχουν συμμορφωθεί μόνο λίγοι αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία πέρυσι.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".