Χ. Γεωργιάδης: Θρίαμβος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

Χ. Γεωργιάδης: Θρίαμβος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ


«Θρίαμβο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Χάρης Γεωργιάδης, την παραχώρηση στην Ουκρανία της υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, σε παρέμβασή του σε συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πολιτική Διεύρυνσης την επόμενη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν μέλη των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Μέλη των Κοινοβουλίων υποψηφίων και δυνάμει υποψηφίων χωρών προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τα εισαγωγικά σχόλια του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Olivér Várhelyi, διεξήχθη συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η απόφαση για παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, που αγωνίζεται για την προάσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της, αποτελεί θρίαμβο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σημειώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις, που λήφθηκαν για τη Μολδαβία και τη Γεωργία ενέχουν υψηλό συμβολισμό.

«Οι χώρες αυτές αξίζουν και έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στην ΕΕ, αφού επιδεικνύουν πραγματική δέσμευση στις αρχές και αξίες, στις οποίες εδράζεται η Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, και τόνισε ότι, αντίθετα, οι χώρες οι οποίες δε σέβονται το διεθνές δίκαιο και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία γειτονικών τους χωρών, που είναι πλήρη μέλη της ΕΕ, πρέπει να αποκλειστούν από την πολιτική διεύρυνσης.

Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε, τέλος, μήνυμα ενθάρρυνσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για συνέχιση της ευρωπαϊκής τους πορείας και προοπτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".