Η LGBTQ κοινότητα αντιμετωπίζει το στίγμα της ασθένειας της ευλογίας των πιθήκων

Η LGBTQ κοινότητα αντιμετωπίζει το στίγμα της ασθένειας της ευλογίας των πιθήκων


Η εξάπλωση του ιού της ευλογίας των πιθήκων και η επικράτησή του μεταξύ των ομοφυλόφιλων ατόμων έχει προκαλέσει διάχυτο φόβο και αυξανόμενο θυμό για μια κοινότητα που εξακολουθεί να είναι σημαδεμένη από τα πρώτα χρόνια της επιδημίας HIV/AIDS.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο «AFP», ενώ εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη δημόσια σύγχυση σχετικά με την ακριβή φύση και την εξάπλωση της νόσου, είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών της ευλογίας των πυθικών στις Ηνωμένες Πολιτείες προσδιορίζονται ως LGBTQ και είναι άνδρες.

Για ορισμένους, η κατάσταση προκαλεί σκοτεινούς παραλληλισμούς με τη δεκαετία του 1980, όταν το HIV/AIDS στιγματίστηκε ως «μάστιγα των γκέι». Εκείνη την περίοδο τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών απέρριπταν ασθενείς και θύματα και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είτε προχωρούσαν σε προβληματικές δηλώσεις είτε απλώς αγνοούσαν τον νέο ιό.

Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Δυτικό Χόλιγουντ, ένα από τα σημαντικά κέντρα της LGBTQ κοινότητας του Λος Άντζελες, ο ηθοποιός Ματ Φορντ χειροκροτήθηκε όρθιος καθώς μίλησε ανοιχτά για τα δεινά που υπέστη όταν προσβλήθηκε από την ασθένεια.

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός δήλωσε στο «AFP» ότι «σίγουρα είχε αμφιβολίες πριν τοποθετηθεί δημόσια για την εμπειρία μου».

«Ήμουν αρκετά διστακτικός πριν της σχετικής ανάρτησης μου λόγω του πιθανού κοινωνικού στίγματος και της σκληρότητας των ανθρώπων, ειδικά στο διαδίκτυο, αλλά ευτυχώς η ανταπόκριση ήταν ως επί το πλείστον θετική", δήλωσε ο κ. Φορντ.

Αν και η ευλογία των πιθήκων δεν έχει χαρακτηριστεί μέχρι στιγμής σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη και μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε, η ομάδα που επηρεάζεται επί του παρόντος περισσότερο είναι οι άνδρες που έχουν ερωτικές εμπειρίες με άνδρες.

Εξαπλώνοντας μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, η ασθένεια μεταδίδεται συχνότερα μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να περιορίσουν τους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".