Μέχρι τις 4-5 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτά της Μεσογείου το Αμπντουλχαμίντ Χαν

Μέχρι τις 4-5 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτά της Μεσογείου το Αμπντουλχαμίντ Χαν


Για δραστηριότητες δοκιμής βγήκε το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίντ Χαν στα ανοιχτά της ανατολικής Μεσογείου, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό κανάλι Α Χαμπέρ, το οποίο αναφέρει ότι θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 4-5 Αυγούστου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Αμπτουλχαμίντ Χαν θα επιστρέψει στη συνέχεια και πάλι στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνης όπου θα κάνει τις τελευταίες του προετοιμασίες πριν τις 9 Αυγούστου που θα ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή.

Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση αναμένεται να ανακοινωθεί απο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή της 9ης Αυγούστου.

Καλίν: Έχουμε δικαίωμα στα χωρικά μας ύδατα

Η Τουρκία έχει δικαίωμα στα χωρικά της ύδατα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, αναφέροντας ότι «ακριβώς όπως το Ορούτς Ρέις έκανε έρευνες και το Αμπτουλχαμίτ θα κάνει επίσης εργασίες γεώτρησης».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρ 7, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Αμπντουλχαμίντ Χαν. Η Τουρκία πραγματοποιεί εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στα δικά της χωρικά ύδατα όπως επιθυμεί στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». «Ακριβώς όπως το Ορούτς Ρέις έκανε έρευνες και το Αμπτουλχαμίτ θα κάνει επίσης εργασίες γεώτρησης. Πραγματοποιούμε δραστηριότητες έρευνας στις περιοχές που έχουμε αδειοδοτηθεί από την ‘τδβκ’. Άλλωστε έχουμε δικαίωμα στα μας χωρικά ύδατα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, ο Καλίν είπε ότι «η Ελλάδα έχει τέτοιες απαιτήσεις για τα νησιά που απαιτεί κυριαρχία σε θαλάσσια έκταση των 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων». «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Η ελληνική πλευρά σχηματίζει μέτωπο κατά της Τουρκίας, προσπαθεί να ανοίξει γεωπολιτικούς και πολιτικούς χώρους για τον εαυτό της. Δεν θα ωφελήσει κανέναν εκτός από βραχυπρόθεσμα λαϊκιστικά κέρδη», υποστήριξε ο Καλιν.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".