Skip to main content
Υπό συζήτηση η κατάργηση βίζας ΗΠΑ για Κύπριους, λέει ο Ζεμενίδης

Υπό συζήτηση η κατάργηση βίζας ΗΠΑ για Κύπριους, λέει ο Ζεμενίδης


Υπό συζήτηση βρίσκεται η κατάργηση βίζας για Κύπριους από τις ΗΠΑ, όπως και οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ζεμενίδης αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας με τις Ηπα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σχολίασε, επίσης, τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή περισσότερων από 40 βουλευτών και Γερουσιαστών στο 38ο ετήσιο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Μαΐου, ο κ. Ζεμενίδης τη χαρακτήρισε εντυπωσιακή. «Με όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν εντυπωσιακό το ότι παρευρέθηκαν στο συνέδριο 40 βουλευτές και Γερουσιαστές και μάλιστα από τους πιο σημαντικούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ότι έχει τόσο εκτίμηση όχι μόνο η ομογενειακή κοινότητα, αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος. Δεν μπορούμε να φανταστούμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε που βρισκόμασταν πριν πέντε χρόνια και να το συγκρίνουμε με το σήμερα».

Αναφέρθηκε περαιτέρω στην πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και είπε πως «το πιο εντυπωσιακό που άκουσα ήταν αυτό που είπε ο βουλευτής David Cicilline», τον οποίο και επικαλέστηκε. Όπως είπε ο κ. Ζεμενίδης, ο κ. Cicilline είπε «ποιος θα φανταζόταν πριν 10 χρόνια όταν σας γνώρισα ότι σήμερα θα φτάναμε εδώ. Ότι θα είχε περάσει το East Med Act, η Ελλάδα και η Κύπρος θα ήταν στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής, θα είχαμε καταφέρει την άρση του εμπάργκο. Αλλά εδώ είμαστε σήμερα και με τέτοια θεμέλια μπορούμε να πάμε πιο μπροστά».

Ερωτηθείς για πιθανή αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Ζεμενίδης είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

«Είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν τώρα. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις εκλογές στην Τουρκία, τις αλλαγές και τις ευκαιρίες όταν τελειώσουν οι εκλογές. Και όχι γιατί ο ένας [προεδρικός υποψήφιος] είναι καλύτερος από τον άλλον, ούτε γιατί θα είναι πιο φιλικοί ή πιο ειρηνικοί αλλά επειδή η Τουρκία έχει τεράστιες οικονομικές ανάγκες. Θα πρέπει [ο επόμενος Τούρκος Πρόεδρος] να αλλάξει πορεία αν θέλει να έχει υποστήριξη από την Αμερική και την Ευρώπη, αλλιώς θα καταστραφεί οικονομικά», είπε.

Ο Ερντογάν έχει ήδη μεγάλο πρόβλημα με τον πληθωρισμό, έχει μεγάλο χρέος, έχει ξοδέψει όλα τα κονδύλια για να εκλεγεί ξανά πρόεδρος, σχολίασε. «Έδωσε αυξήσεις στο δημόσιο 45% και δεν καταλαβαίνω τι χρήματα θα έχει μέσα στο καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης. «Η Τουρκία θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τη Δύση για την οικονομική βοήθεια που θα χρειαστεί», είπε και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί «δεν μπορεί να τα βρει με τη Δύση όσο έχει αυτές τις θέσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC έκανε αναφορά και στη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά βλέπουμε μια τόσο καλή επιλογή στην αμερικανική διπλωματία. Μου θυμίζει λίγο την περίπτωση Πάιατ όταν πήγε στην Ελλάδα». Το γεγονός ότι ανέλαβε σχεδόν την ίδια στιγμή που ξεκίνησε και η θητεία του Προέδρου Χριστοδουλίδης είναι σημαντικό, σημείωσε.

«Βλέπουμε ότι συμβαίνουν πολλά, τόσο στην άμυνα όσο και στην πολιτική έναντι της Ρωσίας, αλλά βρίσκονται υπό συζήτηση μερικές εξαιρετικές ιδέες που αφορούν την κατάργηση της βίζας και άλλης οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

«Πίστευα ότι όσο πιο στενές γίνονται οι διμερείς σχέσεις Λευκωσίας-Ουάσιγκτον τόσο πιο εύκολη θα είναι η λύση. Για δεκαετίες κάναμε το αντίθετο. Κρατούσαμε τις διμερείς σχέσεις “όμηρο” στο Κυπριακό και γι’ αυτό δεν γινόταν τίποτα. Αν κάνουμε το αντίθετο μπορεί να έχουμε κάποια αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Ζεμενίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση