Για ρωσο-γερμανική διελκυστίνδα στην Κύπρο μιλούν οι Βρετανοί


uk-big benΓια διελκυστίνδα στην Κύπρο μεταξύ Ρωσίας και ευρωζώνης υπό την ηγεσία της Γερμανίας κάνει λόγο σχολιαστής των Τάιμς. Προβλέπει «σκληρό παζάρι» από τους Ρώσους με απαιτήσεις επί του φυσικού αερίου ή των τραπεζών.

Ανταπόκριση από τη Μόσχα για τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στην έκκληση της Κύπρου από τη Ρωσία για πενταετή επέκταση του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει χορηγηθεί στη Λευκωσία και μείωση του επιτοκίου του 4,5%. Σημειώνεται επίσης ότι εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνάντησης του Ρώσου Προέδρου με τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών.

Το δημοσίευμα μεταφέρει εξάλλου δήλωση «αγανακτισμένου» αξιωματούχου της ευρωζώνης που έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα στην κυπριακή Βουλή, τα οποία λένε ότι πρέπει να προστατευθούν οι μη-κάτοικοι καταθέτες. Άλλος αξιωματούχος προειδοποιεί ότι ακόμα και αν ευδοκιμήσει η πρόσθετη δανειοδότηση από τη Ρωσία ή η εξαγορά μιας κυπριακής τράπεζας, η ΕΚΤ ίσως και πάλι τερματίσει την κρίσιμη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Ο ίδιος θεωρεί ότι εναπόκειται τελικά στους ηγέτες της ευρωζώνης το αν η Κύπρος θα επιβιώσει.

Πάντως ο Άλεξ Γουάιτ από την JP Morgan διατηρεί τις αμφιβολίες του για το τι θα πετύχει ο Νίκος Αναστασιάδης στη Μόσχα. Σημειώνει ότι ίσως οι προτάσεις που θα παρουσιάσει σε όποιον συναντηθεί μαζί του («πιθανώς κατώτερους αξιωματούχους») θα περιλαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου σε αντάλλαγμα αποδοχής αυξημένου κουρέματος στις καταθέσεις. «Δεν είναι απίθανό να συμφωνήσει η Ρωσία, αλλά θα είναι δυσκολότερο από όσο ίσως φαντάζονται κάποιοι», συμπληρώνει ο αναλυτής από το Σίτι, επισημαίνοντας και τις πιθανές ευρωπαϊκές αντιδράσεις σε οποιαδήποτε ρωσο-κυπριακή συμφωνία. Ο κ. Γουάιτ εκτιμά επίσης ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να παίρνει μεγαλύτερα ρίσκα στο κυνήγι μιας ευρωζώνης κατά τα πρότυπά της, ακόμα και αν αυτά τα ρίσκα περιλαμβάνουν μαζικές αναλήψεις καταθέσεων ή έξοδο μιας χώρας από το ευρώ.

Άλλος αναλυτής σημειώνει πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο έχει ήδη πλήξει το καθεστώς της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου. Αναφέρεται πως ήδη διαχειριστές αξιών ρίσκου στο Λονδίνο αφαιρούν από τις λίστες αποδεκτών χρηματιστών ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Σημειώνεται δε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν, καθώς πια δεν έχει νόημα η προσπάθεια υπεράσπισης ξένων κεφαλαίων που ούτως ή άλλως βρίσκονται στο δρόμο της εξόδου μετά τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ ο Ρόμπερτ Πέστον του BBC σχολιάζει ότι είναι παράξενο το ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν προέβλεψαν πόσο επιζήμια θα ήταν η στάση τους στην Κύπρο, όσο και αν δικαιολογείται από τους αριθμούς, για την αντίληψη της ικανότητας της νομισματικής ένωσης να ευημερεί και να επιβιώνει. Πέρα από την αμφισβήτηση των καταθέσεων αποδείχθηκε ότι και η τραπεζική ένωση είναι ένα μακρινό όνειρο, προσθέτει ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής του BBC. «Πολλοί δικαιολογημένα θα φοβούνται ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει θέσει η Γερμανία τα ξεκάθαρα οικονομικά όρια στην αλληλεγγύη της ευρωζώνης συνιστούν μία σοβαρή απειλή ύπαρξης για τη νομισματική ένωση», καταλήγει ο κ. Πέστον.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".