
Οι Moody's υποβάθμισαν τις κυπριακές τράπεζες
Σε υποβάθμιση των καταθέσεων και των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης τριών τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής, σε Caa3 από Caa2, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Moody`s Investors Service, θέτοντας παράλληλα τις αξιολογήσεις των τριών τραπεζών σε αναθεώρηση για νέα υποβάθμιση.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι υποβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν την προσδοκία των Moody`s για σημαντική ζημιά στους καταθέτες των τραπεζών, στον κίνδυνο για περαιτέρω έλεγχο των καταθέσεων μόλις οι τράπεζες ανοίξουν και την αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος Moody`s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών (BFSRs) στο E, αλλά υποβάθμισε τις αυτόνομες πιστοληπτικές αξιολογήσεις Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής στο ca από caa3. Η αυτόνομη πιστοληπτική αξιολόγηση της Λαϊκής Τράπεζας διατηρείται στο ca.
Οι Moody`s σημειώνουν ότι η κατάσταση στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι πολύ ρευστή και έχει αυξηθεί ο κίνδυνος σημαντικών ζημιών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος υλοποίησης του σεναρίου εκκαθάρισης μιας τράπεζας.
Ως εκ τούτου, ο οίκος αναφέρει ότι θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των μέτρων που τελικά θα υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης.
Για το σκοπό αυτό, προσθέτει, η αναθεώρηση του θα επικεντρωθεί στο μέγεθος των ζημιών που θα επιβληθούν στους καταθέτες και/ή στους μη εξασφαλισμένους ομολογιούχους, στους κινδύνους για συνέχιση του ελέγχου των καταθέσεων μόλις ανοίξουν ξανά οι τράπεζες και στην εφαρμογή κινδύνων που συνδέονται με οποιαδήποτε συμφωνία μέτρων και με ενδεχόμενη ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια που θα προκύψουν από την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.
Οσον αφορά για το τι θα μπορούσε να διαφοροποιήσει στο μέλλον τις αξιολογήσεις των τραπεζών, ο οίκος αναφέρει ότι πίεση προς τα κάτω των αξιολογήσεων των τραπεζών θα υπάρξει σε περίπτωση αποτυχίας εξασφάλισης ενός προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή διατήρησης της εξωτερικής υποστήριξης σε ρευστότητα καθώς και σε επιβολή υψηλότερων ποσοστών ζημιών στους καταθέτες και στους πιστωτές της τράπεζας (σε σύγκριση με τα ποσοστά που απορρίφθηκαν από το κυπριακό κοινοβούλιο στις 19 Μαρτίου - 6,75% μεταξύ των 20.000 και 100.000 ευρώ και 9,9% για μεγαλύτερα ποσά).
Επίσης, στη συνέχιση ελέγχου των καταθέσεων, στην αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα των κυπριακών αρχών και τραπεζών να εφαρμόσουν ένα συμφωνημένο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και στη μείωση του ανώτατου ορίου κινδύνου για την Κύπρο.
Ο οίκος Moody`s αναφέρει ότι ενδεχομένως να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις των τραπεζών στα τρέχοντα επίπεδα, αν επιτευχθεί μια συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία δεν θα απαιτεί αυξημένη κατανομή των βαρών και περιορίζει τους κινδύνους εφαρμογής.