Μελετάται το ενδεχόμενο μετακίνησης του καρνάγιου


karnagio

Προς μετακίνηση οι καραβομαραγκοί και το καρνάγιο

Ολόκληρη η περιοχή του καρνάγιου, ανάμεσα σε παλιό και νέο λιμάνι, αναμένεται να αλλάξει τελείως όψη και να αναβαθμιστεί στα πλαίσια του master plan που κατάρτισε ο Δήμος Λεμεσού για την περίφημη Ακταία Οδό.

Στις νέες αναπτύξεις που προγραμματίζονται δεν φαίνεται να έχουν θέση οι καραβομαραγκοί οι εργασίες των οποίων δεν συνάδουν με τον νέο χαρακτήρα που επιδιώκεται να δοθεί στην τεράστια έκταση των «χρυσών φιλέτων».

Μέσα στα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα αποτελέσει το οικονομικό κέντρο της πόλης αφού, εκτός όλων των άλλων έργων, αναμένεται ότι και οι παλιές βιομηχανίες θα μετατραπούν σε πολιτιστικά κέντρα και χώρους αναψυχής. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες με αντικείμενο τη μετακίνηση των καραβομαραγκών από το καρνάγιο και την προοπτική μετακίνησης τους στα δυτικά, με επικρατέστερη επιλογή την περιοχή της Μονής.

Μπορεί οι καραβομαραγκοί να αποτελούν ένα παραδοσιακό επάγγελμα και ίσως να λειτουργούν πλέον και σαν τουριστική ατραξιόν, ωστόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Δήμου Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης μιλώντας στη «Φ» υποστηρίζει απόλυτα την πρόταση για μετακίνηση τους. Όπως εξηγεί, δύο από τους επτά καραβομαραγκούς κατασκευάζουν πλέον νέα σκαριά ενώ οι υπόλοιποι που δραστηριοποιούνται στο καρνάγιο απλά επιδιορθώνουν παλιάπλοία και βάρκες ενώ είναι και κάποιοι που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή επίπλων εξωτερικού χώρου. «Θεωρώ ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε μια περιοχή όπου δεν θα προκαλούν οχληρία σε σχέση με τις κοινωνικές χρήσεις. Αν η Κύπρος εξελιχθεί και μπει στο χάρτη του ναυτικού τουρισμού αναμένεται ότι ο όγκος εργασίας τους θα αυξηθεί και θα χρειαστούν τους ανάλογους χώρους».

Με την απομάκρυνση των καραβομαραγκών, η περιοχή θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη χωροθέτηση του Συνεδριακού Κέντρου, υποδεκνύει ο κ. Αρμεύτης «ως μια επιλογή έξω από το κέντρο και ταυτόχρονα μέσα στην πόλη που δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κυκλοφοριακά ζητήματα». Δεδομένου του κινδύνου να ναυαγήσει η κατασκευή του Συνεδριακού βόρεια της Μαρίνας, λόγω καθυστέρησης στην απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου τεμαχίου που ανήκει στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, το να ανεγερθεί στην περιοχή του καρνάγιου το Συνεδριακό, θα πρέπει τουλάχιστον να εξετασθεί σοβαρά ως εναλλακτική λύση, τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".