Μετέωρη η δημιουργία της πανεπιστημιούπολης


master-plan-panepistimioupoli-

Σειρά αρνητικών δεδομένων

Το master plan για την πανεπιστημιούπολη στον χώρο του παλιού νοσοκομείου, είναι έτοιμο. Βρίσκεται ενώπιον της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ και θα παρουσιαστεί από τον βρετανικό οίκο που έχει αναλάβει την εκπόνηση του, μέσα στον Μάρτιο.

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή για την στέγαση του ΤΕΠΑΚ, η οποία θα θέσει επιτακτικά το θέμα της άμεσης μετακίνησης κάποιων τουλάχιστον κυβερνητικών υπηρεσιών από την περιοχή χωροθέτησης της πανεπιστημιούπολης, ώστε το 2013 να εγκατασταθούν εκεί τα πρώτα εργοτάξια.

Οι εξελίξεις ωστόσο σε όλα μέτωπα είναι αρνητικές, με τα διάφορα προσκόμματα που εμφανίζονται να θέτουν εν αμφιβόλω της υλοποίηση του όλου εγχειρήματος. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η απόκτηση του οικισμού Βερεγγάρια από το κράτος, φαίνεται ότι οδηγούν σε αλλαγή των πλάνων ενώ η απόφαση για μη παραχώρηση της Τρίτης Αστικής, οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την κτιριολογική ανάπτυξή της πανεπιστημιούπολης. Από την άλλη, καλά κρατούν οι καθυστερήσεις στην μεταστέγαση του παλιού νοσοκομείου αλλά και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το νοσοκομείο, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ξέμεινε από αρχιτέκτονες και η μεταφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στον χώρο της μακαρονοποιίας Δωρίτη, έχει παραπεμφθεί στις καλένδες της γραφειοκρατίας. Η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Λεμεσού στον χώρο του παλιού μακαρονοποιίου το οποίο απαλλοτριώθηκε μαζί με διπλανό του τεμάχιο, θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει. Ωστόσο εδώ και δύο χρόνια ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου, παραμένει στάσιμος, λόγω έλλειψης αρχιτεκτόνων στα Δημόσια Έργα. Ως εκ τούτου, η μεταφορά των υπηρεσιών του παλιού νοσοκομείου θα πρέπει να υπολογίζεται το 2015.

Το θέμα της μετακίνησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης, έχει εξελιχθεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες. Οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες προέκριναν ως καταλληλότερο χώρο, μεγάλο τεμάχιο στη λεωφόρο Ρούσβελτ, όπου θα στεγαστούν και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Από την στιγμή όμως που θα ληφθεί η απόφαση, μέχρι τη μετακίνηση θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια. Στο χρονικό αυτό διάστημα συμπεριλαμβάνεται η εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδιών, η προσφοροδότηση του έργου και η ολοκλήρωση της κατασκευής. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της υπηρεσίας εκτιμήσεων του κτηματολογίου και των ιδιοκτητών του συγκεκριμένου τεμάχιου συνεχίζονται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο χωρίς αποτέλεσμα, λόγω του κόστους της απαλλοτρίωσης.

master-plan-panepistimioupoli

«Όχι» σε αλλαγές από ΤΕΠΑΚ και Δήμο Λεμεσού

Το ΤΕΠΑΚ εμφανίζεται καθησυχαστικό, αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι κατασκευαστικές εργασίες για την πανεπιστημιούπολη θα εκτελούνται σταδιακά. Οι στεγαστικές ανάγκες του πανεπιστήμιου πάντως αναμένεται να μεγιστοποιηθούν τα επόμενα χρόνια αφού μέχρι το 2020, στο ΤΕΠΑΚ θα φοιτούν 6000 φοιτητές σε 6 σχολές και 22 τμήματα, ενώ θα εργοδοτούνται 2500 άτομα ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό.

Η πανεπιστημιούπολη, όπως υπογράμμισε στην «Φ» επίσημη πηγή τουΤΕΠΑΚ, παραμένει πρώτη στρατηγική προτεραιότητα και δεν έχει κατ' ουδένα λόγο διαφοροποιηθεί. «Στον στρατηγικό σχεδιασμό δεν υπάρχει πρόνοια για εγκατάσταση σχολών ή υπηρεσιών του σε άλλο χώρο πέραν του παλιού νοσοκομείου» όπως αναφέρεται και επισημαίνεται ότι «εάν κάποια στιγμή η πολιτεία προτείνει στο πανεπιστήμιο να του παραχωρήσει κρατική γη εκτός του κέντρου της πόλης, θα μελετήσουμε την όποια πρόταση». Το πανεπιστήμιο, όπως επισημαίνεται, δεν απορρίπτει αναπτύξεις, εκτός του κέντρου όπως η δημιουργία φοιτητικών εστιών ή αθλητικών εγκαταστάσεων, όμως «σε καμιά περίπτωση δεν συζητούμε οποιαδήποτε πρόταση, που να υπονομεύει την ανάπτυξη του στο κέντρο της πόλης».

Κάθετα αντίθετο βρίσκει και τον Δήμο Λεμεσού ενδεχόμενη μεταφορά της πανεπιστημιούπολης στο χώρο του «Βερεγγάρια». «Ούτε συζήτηση» τονίζει χαρακτηριστικά ο Αντρέας Χρίστου, προειδοποιώντας ότι «σε τέτοια περίπτωση ολόκληρη η Λεμεσός θα βγει στους δρόμους». Η περιοχή του παλιού νοσοκομείου παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο από το 2006, επισημαίνει ο Δήμαρχος, καταλήγοντας στο ότι «άλλο η δημιουργία μιας σχολής στο Βερεγγάρια και άλλο η ανατροπή όλων των σχεδιασμών».


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".