Η διαφθορά «κυβερνά» τους Κυπρίους…
Την πρωτιά κατέχουν αστυνομικοί
Η διαφθορά στην κοινωνία θεωρείται παγκόσμια και ιδιαίτερα στη Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Στην Κύπρο, παρόλο που έχουν ληφθεί κάποια νομοθετικά και άλλα μέτρα, η γάγγραινα της διαφθοράς συνεχίζει να μαστίζει την πολιτική ζωή, τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Τον πιο αρνητικό αντίκτυπο από τη διαφθορά, δέχονται οι πολίτες και κυρίως οι κοινωνικά ασθενέστερες τάξεις, αφού αποτελεί βασική αιτία στην αύξηση της φτώχειας και την διεύρυνση της ανισότητας.
Άκρως αποκαλυπτικές για τη διαφθορά, είναι οι αντιλήψεις που έχουν οι Κύπριοι πολίτες έτσι όπως καταγράφηκαν σε έρευνα που έγινε την περίοδο Νοεμβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011 με τη συμμετοχή 1512 ατόμων. Το δείγμα αποτελείτο κατά 52% από άντρες και 48% από γυναίκες και κάλυψε ηλικιακές ομάδες από 18 ετών μέχρι συνταξιούχους. Από τους ερωτηθέντες, το 50% απασχολείται επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα, το 21% στο δημόσιο, το 23% είναι άνεργοι ενώ το 6% εργάζεται σε ημικρατικούς οργανισμούς. Σε ότι αφορά το επίπεδο μόρφωσης των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 39% είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης, το 37% τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 24% κάτοχοι μεταπτυχιακού πανεπιστημιακού τίτλου.
Η έρευνα κατέδειξε ότι η διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από την μέγιστη πλειοψηφία (70%), μείζον πρόβλημα και ότι πάσχουν από διαφθορά εθνικά ιδρύματα/θεσμοί (60%) και η τοπική αυτοδιοίκηση (57%). Η μέγιστη πλειοψηφία (92%) των ερωτηθέντων θεωρεί μέλη της αστυνομίας διεφθαρμένα, 90% τους πολιτικούς σε εθνικό επίπεδο και τους κρατικούς λειτουργούς που αναθέτουν δημόσιες προσφορές και (88%) την επαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, σχεδόν 4 στους 10 ερωτηθέντες δεν θεωρούν διαφθορά την ανταμοιβή με ποσό χρημάτων ή άλλο αντάλλαγμα για απόκτηση πτυχίου ή άλλου ακαδημαϊκού προσόντος ή απόκτηση άδειας οδήγησης. Το 35% δεν θεωρούν διαφθορά την ανταμοιβή με ποσό χρημάτων ή άλλο αντάλλαγμα για μεσολάβηση ή διευκόλυνση ή ανάθεση ενός έργου ή μιας υπηρεσίας σε τρίτους. Ενώ το 63% θεωρούν διαφθορά την χρησιμοποίηση «μέσου» για πρόσληψη στο δημόσιο.
Υπεύθυνη για την έρευνα ήταν η Δρ. Μαρία - Κραμβιά Καπαρδή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λογιστικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος του Προσωρινού Συμβουλίου για την Διαφάνεια - Κύπρος.