Skip to main content

Φούλαραν τις μηχανές κόμματα και υποψήφιοι


ekloges-dimoskopisi

Ποιες οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων

Αντίστροφα αρχίζουν πλέον να μετρούν οι υποψήφιοι τον χρόνο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου. Εδώ και καιρό δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία κομμάτων ή υποψηφίων, κυριαρχούν στα γραφεία ερευνών και σφυγμομετρήσεων, δίνοντας αποτελέσματα τα οποία κάποιους ικανοποιούν και άλλους δυσαρεστούν αλλά σε κάθε περίπτωση λειτουργούν καθοδηγητικά για την παραπέρα πορεία μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα η«Φ» η οποία έγινε στο διάστημα 26 Φεβρουαρίου μέχρι 5 Μαρτίου, με δείγμα 3.000 ατόμων παγκύπρια, δίνει μια σαφή εικόνα σε ότι αφορά ειδικότερα το ΔΗΚΟ το οποίο, παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζει, στη Λεμεσό τουλάχιστον, φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά του.

Δημοσκόπηση (26/2 μέχρι 5/3)
{fusionchart id="9" Δημοσκόπηση (26/2 μέχρι 5/3)}
Σε ερώτηση που αφορά την Πρόθεση Ψήφου, οι Λεμεσιανοί που ρωτήθηκαν έδωσαν προβάδισμα στον Άγγελο Βότση με ποσοστό 40% με τον Κυριάκο Κενεβέζο να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής (39%). Ακολουθούν η Αθηνά Κυριακίδου με 33% και ο Πανίκος Λεωνίδου με 14%.

Από τις απαντήσεις σε άλλα ερωτήματα της έρευνας, προκύπτει μια απαξίωση της σημασίας που δίνεται στο Εθνικό μας θέμα σε σχέση με άλλα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους, όπως η οικονομική κατάσταση και τα συνεπακόλουθα της. Στην ερώτηση «Κατά πόσο θεωρείτε το Κυπριακό σημαντικό παράγοντα για να ψηφίσετε» οι συμμετέχοντες δίνουν θετική απάντηση που φθάνει το 54,19% ενώ το 21,07% δεν θεωρεί ότι το Κυπριακό αποτελεί κριτήριο ψήφου. «Μάλλον όχι» απάντησε το 9,66 % των ερωτηθέντων και «μάλλον ναι» το 13,3%.

«Θεωρείτε το Κυπριακό σημαντικό παράγοντα για να ψηφίσετε;»
{fusionchart id="10" Θεωρείτε το Κυπριακό σημαντικό παράγοντα για να ψηφίσετε;}
Στις ερωτήσεις «Πώς κρίνετε την εσωτερική διακυβέρνηση», οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν: Πολύ καλή 7,34%, Καλή 31,36%, Κακή 25,78% και Πολύ κακή 32%.

Και «Πόσο εμπιστεύεστε το Δημήτρη Χριστόφια ως διαπραγματευτή στο Κυπριακό», Καθόλου 33,76%, Λίγο 22,03%, Πολύ λίγο 9,90% και Πολύ 17,24%

«Πώς κρίνετε την εσωτερική διακυβέρνηση;»
{fusionchart id="11" Πώς κρίνετε την εσωτερική διακυβέρνηση;}
Η Δημοσκόπηση από την CYPRONETWORK
Διαφορετικά στοιχεία προκύπτουν από δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από την CYPRONETWORK με δείγμα 850 ατόμων στο διάστημα από 20/2 – 9/3 και κάλυψε μόνο την πόλη και επαρχία Λεμεσού. Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ, το προβάδισμα δίνεται στην Αθηνά Κυριακίδου με διαφορά αρκετών ποσοστιαίων μονάδων από τον Άγγελο Βότση και τον Κυριάκο Κενεβέζο που ακολουθούν με αμελητέα μεταξύ τους διαφορά. Στα ίδια ποσοστά, όπως και στην πρώτη δημοσκόπηση, κινείται ο Πανίκος Λεωνίδου.

Στα υπόλοιπα κόμματα, εμφανή υπεροχή παρουσιάζει στο ΔΗΣΥ ο Ανδρέας Κυπριανού με 5 μονάδες διαφορά από τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους ο οποίος ακολουθείται με διαφορά 8 μονάδων από τον Χρίστο Πουργουρίδη. Ακολουθεί, όχι σε μεγάλη απόσταση η τετράδα Νίκος Σύκας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Στέλιος Πλατής και Ευθύμιος Δίπλαρος με μικρή μεταξύ τους διαφορά.

Στο ΑΚΕΛ προηγείται ο Γιάννος Λαμάρης με διαφορά 12 μονάδων από τον Άδαμο Αδάμου ο οποίος ακολουθείται με 7 μονάδες πιο κάτω από τον Ανδρέα Καυκαλιά. ενώ Χρήστος Μέσης, Άριστος Αριστοτέλους και Ντίνος Χατζηνικόλας «παλεύουν» για την τέταρτη θέση. Στην ΕΔΕΚ η ψαλίδα μεταξύ Μαρίνου Σιζόπουλου και Νίκου Νικολαίδη έχει σχεδόν κλείσει δείχνοντας τα δυο στελέχη να μονομαχούν. Τρίτος στη μάχη εμφανίζεται με μεγάλη όμως διαφορά ο Άδαμος Κόμπος.

Στους Οικολόγους το προβάδισμα δίνεται στην Γ.Γ. του κόμματος Ιωάννα Παναγιώτου και ακολουθούν οι Κυριάκος Σπαρτιάτης, Κυριάκος Κυριάκου και Σταύρου Αλέξανδρος ενώ η μερίδα του λέοντος στο ΕΥΡΩΚΟ δίνεται στο Ρίκο Ερωτοκρίτου. Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων, η δημοσκόπηση δίνει υπεροχή στο ΑΚΕΛ(25,1%) με το ΔΗΣΥ να ακολουθεί με 25,1%, το ΔΗΚΟ 9,3%, ΕΔΕΚ 5,7%, ΕΥΡΩΚΟ 2,8% και Οικολόγοι 1,5%.


Αναζήτηση