Κυριάκος Κενεβέζος: Το ΔΗΚΟ πρέπει να παραμείνει πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή


kenevezosΣε συνέντευξη του στη «Φ» ο Κυριάκος Κενεβέζος παραθέτει τους προβληματισμούς του ιδιαίτερα για το Εθνικό μας Θέμα και ως υποψήφιος βουλευτής θέτει εαυτόν στην κρίση των ψηφοφόρων της Λεμεσού.

Πάντα και ειδικότερα σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο εξέφρασε με ευθύτητα, καθαρότητα και σταθερότητα τις απόψεις του. Αυτή η σταθερότητα και ορθότητα των λόγων και απόψεων του κρίθηκε και αξιολογήθηκε με την επί δύο θητείες εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ.

Θεωρείτε ότι η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ επέδρασε αρνητικά στο ΔΗΚΟ και δίχασε τους οπαδούς του;
Είναι πλέον γενικά παραδεκτό ότι η συνεργασία αυτή έχει πολιτικό κόστος για το ΔΗΚΟ. Η βασική δε αιτία συνίσταται στην διαχείριση του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλα σημαντικά θέματα όπως η οικονομία, η παιδεία, το μεταναστευτικό. Η αναντιστοιχία λοιπόν αυτή μεταξύ των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των δικών μας θέσεων δημιούργησε σειρά δυσκολιών και προβλημάτων και αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση είμαι της θέσης πως είναι προτιμότερο και πιο εποικοδομητικό για μας, ο κόσμος μας να εκδηλώσει τις όποιες ανησυχίες και προβληματισμούς του έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να του δίνουμε απαντήσεις και να προβάλλουμε τα καθαρά και με σαφήνεια μηνύματα μας. Έχω την βαθειά πεποίθηση ότι μέχρι τις 22 Μαΐου θα έχουμε πετύχει να πείσουμε τον κόσμο μας ότι το ΔΗΚΟ μπορεί και πρέπει να παραμείνει πρωταγωνιστής στην πολιτική κονίστρα του τόπου.

Δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτωτική τάση των ποσοστών του ΔΗΚΟ. Υπάρχουν περιθώρια ανατροπής αυτής της εικόνας;
Με σκληρή δουλειά από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και δρώντας συλλογικά μπορούμε να ανατρέψουμε την εικόνα αυτή και θα την ανατρέψουμε. Το σημαντικό είναι να ακουστούν τα μηνύματα μας στο σύνολο των ΔΗΚΟικών καθώς και στην ευρύτερη κοινωνία. Στη βάση της ενότητας πρέπει να προτάξουμε το κοινό καλό και να σκεφτούμε πως η πολιτική ζωή του τόπου στις 23 του Μάη χωρίς το ΔΗΚΟ πρωταγωνιστή θα είναι φτωχότερη. Ως Γ.Γ. του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής καλώ τον κόσμο να στηρίξει το ΔΗΚΟ, να του δώσει τη δυνατότητα πιο αποφασιστικά μετά τις εκλογές να διαδραματίσει το ρόλο που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε ιστορική ευθύνη να το πετύχουμε. Το οφείλουμε στον τόπο και στους ιστορικούς μας ηγέτες, Σπύρο Κυπριανού και Τάσσο Παπαδόπουλο.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο κυπριακό;
Κάποιους μας χαρακτήριζαν με ουκ ολίγα επίθετα όταν προβλέπαμε αυτό που έρχεται. Είχαμε προβλέψει πριν 3 χρόνια όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ότι θα είχαμε είτε ναυάγιο των συνομιλιών με απρόβλεπτες συνέπειες, είτε λύση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πώς μπορούν να θεωρηθούν επιτυχημένες οι συνομιλίες όταν οι προτάσεις της πλευράς μας πάνω σε πτυχές όπως η διακυβέρνηση και το περιουσιακό είναι απαράδεκτες; Είχαμε ζητήσει από τον Πρόεδρο να αποσύρει τις απαράδεκτες προτάσεις του και παραμένει το αίτημα μας. Δεν θα το πράξει δυστυχώς γιατί πιστεύει σε αυτές τις θέσεις. Αυτό είναι που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα και δυσκολίες. Η εμμονή δηλαδή και στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε απαράδεκτες θέσεις όπως η παραμονή εποίκων, η εκ περιτροπής προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος.

Η στάση της Τουρκίας και η ανοχή του Προέδρου τη στιγμή που εμείς έχουμε κάνει τόσες παραχωρήσεις, δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Ήρθε η ώρα, ο Πρόεδρος να αρχίσει να ακούει και αυτούς που διαφωνούν μαζί του και να αξιοποιεί τις θέσεις τους, ειδικότερα αυτών που επιβεβαιώθηκαν στην πορεία του χρόνου, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την άσχημη πορεία του Κυπριακού.

Εκτιμάται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε έξοδο από την οικονομική κρίση;
Θυμάμαι με νοσταλγία την εποχή Τάσσου Παπαδόπουλου όπου η Κύπρος βίωνε την καλύτερη της περίοδο με πλεόνασμα που μπορούσε να τύχει αξιοποίησης για κοινωνικές παροχές, διαθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη. Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα. Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν θα φέρουν κάποια θετικά αποτελέσματα, αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Το ΔΗΚΟ είχε υποβάλει εισηγήσεις για πιο ενισχυμένα μέτρα διότι οι δικές μας αξιολογήσεις κατέληγαν ότι είναι περισσότερα τα χρήματα που απαιτούνταν. Δεν είμαστε εδώ για να προκαλούμε δυσάρεστα συναισθήματα με τις διαφωνίες μας, αλλά στα θέματα που επιβεβαιώνονται οι θέσεις μας ζητούμε να γινόμαστε, σεβαστοί.

Ο τόπος περνά δύσκολη οικονομική περίοδο και οι συμπολίτες μας βιώνουν για καλά τις συνέπειες της κρίσης. Η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα οικονομικά δεδομένα που παρέλαβε από την Κυβέρνηση Παπαδόπουλου και πρέπει, έστω και τώρα να τύχουν οι απόψεις και οι θέσεις μας αξιοποίησης. Αποδείξαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι και ξέρουμε και μπορούμε.

Τι διαφορετικό θα φέρει η εκλογή του Κυριάκου Κενεβέζου στη Βουλή;
Είναι μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο. Ζητώ από τον κόσμο να κάνει επιλογές πολιτικές, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του και στις ανάγκες που διαχρονικά αντιμετωπίζει ο τόπος με κυρίαρχο το Κυπριακό. Ζητώ από τον κόσμο να αξιολογήσει τον καθένα μας ξεχωριστά και αν θεωρεί ότι μπορώ με ειλικρίνεια, επάρκεια, ικανότητα, σταθερότητα και καθαρότητα να μεταφέρω τα μηνύματα του ΔΗΚΟ στην κοινωνία και αποφασιστικά να εκπροσωπήσω την πόλη μου, τότε ναι, ζητώ να με στηρίξει. Αν δεν πληρώ αυτά τα χαρακτηριστικά να μην το πράξει. Είναι η ώρα που ο πολίτης πρέπει να στηρίξει πολιτικές και ανθρώπους που μπορούν να τον εκπροσωπήσουν με επάρκεια. Αν θεωρήσει κάποιος ότι μπορεί ο Κυριάκος να είναι η δική του φωνή τότε ας με επιλέξει.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".