Απεβίωσε ο Κυριάκος Χρίστου, ιστορικό στέλεχος του ΑΚΕΛ


Kyriakos-ChristouΠέθανε χθες σε ηλικία 98 ετών το ιστορικό στέλεχος του ΑΚΕΛ Κυριάκος Χρίστου, πατέρας του Δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις  12 το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας.

Τα στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος θα αποχαιρετήσουν τον εκλιπόντα, στο οίκημα της ΠΕΟ στις 9:30π.μ., το Σάββατο 16/11/2013.

Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 10:30π.μ. στην εκκλησία Αγίου Νικολάου.

Ο Κυριάκος Χρίστου, γεννήθηκε σε φτωχή αγροτική οικογένεια το 1915 στην Κισσόνεργα της Πάφου. ‘Ηταν το μικρότερο παιδί του Ανδρέα και της Μαρίτσας Καζαντζή.  ΄Ηταν άριστος μαθητής, αλλά δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να πάει στο Γυμνάσιο.  Φοίτησε για ένα χρόνο στο Τ/Κ σχολείο της Λέμπας όπου έμαθε τουρκικά και στην συνέχεια βγήκε στην βιοπάλη ως μαθητευόμενος ράφτης πηγαινοερχόμενος περπατητός από την Κισσόνεργα στο Κτήμα.

Στα 18 του χρόνια άνοιξε δικό του κατάστημα και το 1938 συνδέθηκε με τους παράνομους πυρήνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου στην Πάφο, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Ευθύμιος Ψαθάς.

Με την ίδρυση του ΑΚΕΛ τον Απρίλη του 1941 ο Κυριάκος Χρίστου δραστηριοποιείται πλέον ανοιχτά, γίνεται γραμματέας της νεοίδρυτης ΄Ενωσης Μικροκαταστηματαρχών και περί το τέλος του 1941 αναλαμβάνει ως Επαρχιακός Γραμματέας του Κόμματος στην Πάφο.

Με το σύνθημα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 εντάχθηκε στις Συμμαχικές ΄Ενοπλες Δυνάμεις και υπηρέτησε στην Αίγυπτο και την Ιταλία μέχρι την αποστράτευση του 1946.

Επανήλθε στην Πάφο και στο κατάστημα του και ανέλαβε ξανά ως Επαρχιακός Γραμματέας του Κόμματος.  Το 1947 παντρεύτηκε με την Αντιγόνη Αρτέμη, δραστήριο μέλος του κόμματος και του γυναικείου κινήματος και μετοίκησε στην Λεμεσό, όπου και πάλιν άνοιξε κατάστημα, αυτή την φορά στην οδό Ανεξαρτησίας, απέναντι από το τότε οίκημα της ΠΕΟ.

Το 1950 με απόφαση του Κόμματος κλείνει το κατάστημα του και αναλαμβάνει ως Επαρχιακός Γραμματέας στην Λεμεσό, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1989.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1955 το ΑΚΕΛ κηρύχθηκε παράνομο και ο Κυριάκος Χρίστου μαζί με άλλα 140 στελέχη του Κόμματος συνελήφθη και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Δεκέλεια.

Στις 22 του Δεκέμβρη με την βοήθεια συντρόφων μέσα και έξω από το στρατόπεδο οργανώνεται η απόδραση του – μαζί με τον Παύλο Γεωργίου, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου – και μεταφέρεται στην Λάρνακα, όπου αναλαμβάνει σε βαθιά παρανομία ως Επαρχιακός Γραμματέας.

Η παρανομία του Κόμματος ήρθη το 1959, οπότε και επανήλθε στην Λεμεσό.

Ο Κυριάκος Χρίστου υπηρέτησε το Κόμμα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου για πάνω από σαράντα (40) χρόνια.

Εξελέγη δυο φορές, το 1981 και το 1985, ως Βουλευτής Λεμεσού.


Αναζήτηση