Δεύτερη ζωή για το Κεραμείο


kerameio

Δυο σενάρια για την αξιοποίηση του

Η ολοκλήρωση του μάστερ πλαν για την ευρύτερη περιοχή του Καρνάγιου και η ανακοίνωση των κίνητρων, που θα δοθούν στους ιδιοκτήτες των παλιών εργοστασίων, θα καθορίσουν και το μέλλον του Κεραμείου, με δυο πιθανά σενάρια αξιοποίησης του.

Το πρώτο, έχει να κάνει με τη συμπερίληψη του κτηρίου που έχει διασωθεί στους κοινόχρηστους χώρους που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του ευρύτερου ακινήτου και να αποδοθεί στον Δήμο Λεμεσού, για δημόσια χρήση. Με αντάλλαγμα φυσικά, υψηλότερους συντελεστές δόμησης για το υπόλοιπο τεμάχιο. Το δεύτερο, να αξιοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη ως πολυχώρος. Το βέβαιο είναι πως, ότι σώθηκε (το τμήμα δηλαδή, που χρησιμοποιείτο για αποξήρανση και αποθήκευση τούβλων, το φουγάρο και κάποιοι βοηθητικοί χώροι) δεν θα κινδυνέψει ξανά από τις μπουλντόζες. Οι παλιοί φούρνοι δυστυχώς δεν πρόκειται να επανέλθούν.

Όπως ανέφερε στην «Φ» ο αρχιτέκτονας ειδικός στην αποκατάσταση πρώην βιομηχανικών κτηρίων, Γιάννος Αναστασίου, υπάρχουν πολλοί τρόποι αξιοποίησης του κεραμείου αν και δυσκολεύει η εσωτερική διαρρύθμιση του. «Για να προχωρήσουμε στην ετοιμασία της μελέτης και στις προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης του κτηρίου, πρέπει να έχουμε στα χέρια μας το σχέδιο περιοχής που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο, από τον Δήμο Λεμεσού» επισημαίνει ο κ. Αναστασίου. Μια πιθανή χρήση που θα μπορούσε να αποδοθεί στο κτίριο, είναι σε περίπτωση που αξιοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες, να στεγάσει χώρους ψυχαγωγίας και αναψυχής. Εντελώς διαφορετική θα είναι η τύχη του, αν συμπεριληφθεί στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους. Το καλύτερό, όπως αναφέρει ο αρχιτέκτονας, θα ήταν να ενταχθεί στην όλη ανάπτυξη, για να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης, μέσω των συγκεκριμένων χρήσεων που θα του δοθούν.

Εν αναμονή του σχεδίου περιοχής, ο κ. Αναστασίου κλήθηκε από τον ιδιοκτήτη, να παρέχει συμβουλές και προτάσεις αξιοποίησης του κτηρίου, δεδομένου ότι ο αρχιτέκτονας συμμετείχε σε αποστολή του Δήμου Λεμεσού στον Βόλο, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε αντίστοιχος χώρος της ίδιας περίπου εποχής (τέλη 19ου αιώνα) τον οποίο αγόρασε ο Δήμος και μετάτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".