Μέθοδος «ΤΟΜΑΤΙS»


tomatis-logo

«Ηλεκτρονικό Αυτί»

«Όλως παραδόξως, ο μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες είναι συνήθως ένα προικισμένο παιδί.

Οι γνώσεις του εντυπωσιάζουν τον περίγυρό του. Αντιμέτωπος με έναν κλειστό και αδιαπέραστο κόσμο, ανασύρει θησαυρούς που πηγάζουν από τη φαντασία του, την ικανότητα και την εξυπνάδα του, προκειμένου να φτάσει το επίπεδο των συμμαθητών του.

Ωστόσο, οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό. Η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ. Δεν καταλαβαίνει τίποτα από την παράδοση του δασκάλου και οι εργασίες του, γεμάτες ορθογραφικά λάθη, με γράμματα δυσανάγνωστα». (Αλφρέντ Τοματίς)

Την δεκαετία του 1950 ο Alfred Tomatis, γιατρός και ερευνητής της ωτορινολαρυγγολογίας, απέδειξε τον πρωταρχικό ρόλο που παίζει το αυτί μας και η καλή ακρόαση στους μαθησιακούς μηχανισμούς και στην επικοινωνία με τον κόσμο. Υπάρχει μια ευθέως ανάλογη εξάρτηση αυτών των λειτουργιών με τη σωστή λειτουργικότητα του αυτιού, η οποία ανατομικά ολοκληρώνεται από τον τέταρτο κιόλας μήνα της κύησης και στη συνέχεια τροφοδοτεί με πληροφορίες και ενέργεια τον διαρκώς αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Η ακρόαση είναι συνδεδεμένη με τη προσοχή και τη συγκέντρωση, την κατανόηση καθώς και τη διατήρησή των ακουστικών πληροφοριών και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το παιδί να συμμετάσχει ενεργά στην μαθησιακή διαδικασία. Η κακή ακρόαση είναι η αιτία πολλών διαταραχών που επηρεάζουν την μάθηση, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά. Το ότι ακούμε καλά, δεν σημαίνει ούτε ότι είμαστε καλοί ακροατές ούτε ότι αντιλαμβανόμαστε σωστά τα μηνύματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας.

Ο Δρ Tomatis ανέπτυξε τη μέθοδο Tomatis και ένα εξοπλισμό που ονομάζεται «Ηλεκτρονικό Αυτί» για την αποκατάσταση αυτών των δυσκολιών. Το «Ηλεκτρονικό Αυτί» έχει τις ιδιότητες ενός ιδανικού ανθρώπινου αυτιού που σχεδιάστηκε για να γυμνάζει τους μυς του μέσου αυτιού προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα τους να διαβιβάζουν αλλά κυρίως να επεξεργάζονται σωστά το ακουστικό μήνυμα.

Ποιους μπορεί να βοηθήσει η Μέθοδος Τοματίς
Μπορεί να βοηθήσει μαθητές και φοιτητές που υποφέρουν από διαταραχές στη συγκέντρωση προσοχής, υπερκινητικότητα, από μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία, από δυσλειτουργία λόγου-ομιλίας. Είναι αποτελεσματική σε άτομα που υποφέρουν από προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, οργάνωσης και παραγωγικότητας, από προβλήματα στη στάση του σώματος, στην ισορροπία και στον συντονισμό κινήσεων, από προβλήματα στη φωνή και στο τραγούδι.

Απευθύνεται επίσης σε νέους και έφηβους που υποφέρουν από άγχος και εντάσεις, από έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους που αποθαρρύνονται εύκολα και αδιαφορούν για την εξέλιξή τους.

Η μέθοδος Τοματίς έχει αναμφισβήτητα και εκπληκτικά αποτελέσματα για εγκύους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, όπως επιβεβαιώνουν χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο που επισκέπτονται τα Κέντρα Τοματίς, αλλά και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία στη Γαλλία (Foch και Vesoul). Τα «Μωρά Tomatis» είναι βιολογικά σφριγηλά μωρά με καλό μυϊκό τόνο, με ενισχυμένη τη ικανότητα επικοινωνίας, συγκέντρωσης και μάθησης και με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη εξέλιξη της ψυχο-κινητικής τους ανάπτυξης.

Διαθέσιμη παντού στον κόσμο με περισσότερο από 400 ιδιωτικά και δημόσια κέντρα, η μέθοδος Τοματίς έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα της βοηθώντας κάθε χρόνο πάνω από 50.000 ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν από δυσκολίες μάθησης και επικοινωνίας καθώς και από διαταραχές συμπεριφοράς. Καθώς τα αποτελέσματα της μεθόδου Τοματίς είναι επικυρωμένα από πολυάριθμες έρευνες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά την εισαγωγή της σε 200 δημόσια σχολεία.

Από το Κέντρο «Tomatis» Κύπρου


Αναζήτηση



Copyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".