Λεμεσός - Αγία Πετρούπολη: Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα


Lemesos-Agia_Petroupoli

Σημαντικές ανταλλαγές επισκέψεων

Σημαντική από κάθε άποψη ήταν η επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπείας του Δήμου Λεμεσού στην Αγία Πετρούπολη αφού θέτει σε πιο στέρεες βάσεις την προϋπάρχουσα συνεργασία των δυο πόλεων στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα του τουρισμού.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού, ήταν ο Δήμαρχος Αντρέας Χρίστου και σ’ αυτήν συμμετείχαν οι επικεφαλείς των Δημοτικών Ομάδων του ΑΚΕΛ Τάσος Τσαππαρέλλας, του Δημοκρατικού Συναγερμού Σάββας Στούππας και του Δημοκρατικού Κόμματος ΕύηΤσολάκη.

Η επίσκεψη προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι έγινε σε μια περίοδο γενικότερης ανάπτυξης των σχέσεων με την Ρωσία και ειδικότερα την Αγία Πετρούπολη η οποία σηματοδοτήθηκε και από την επίσκεψη πριν μερικούς μήνες, του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο. Επιπλέον, συμπίπτει με το ενδιαφέρον από Ρώσους επιχειρηματίες για επενδύσεις και άλλες δραστηριότητες στην Κύπρο αλλά και τις αυξημένες κρατήσεις από Ρώσους πολίτες για τουριστικές επισκέψεις στο νησί μας.

Η Λεμεσός εδώ και δύο χρόνια εγκαθίδρυσε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Κυβέρνηση της Πετρούπολης και αναμένεται τον Μάιο αυτού του χρόνου, επίσκεψη στην Κύπρο μεγάλης αντιπροσωπείας η οποία θα περιλαμβάνει αξιωματούχους της Κυβέρνησης, ανθρώπους των γραμμάτων και των επιχειρήσεων όπως και ακαδημαϊκούς.

Μιλώντας στην «Φ» γι’ αυτή την αποστολή, ο Δήμαρχος Λεμεσού αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έγιναν σε σημαντικούς πολιτιστικούς και άλλους χώρους της ιστορικής πόλης, όπως το κτήριο που αποτελούσε την έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης του Λένιν και σήμερα είναι η έδρα της τοπικής κυβερνήτη. Στη διπλανή εκκλησία – μουσείο δόθηκε παράσταση από την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και άλλους καλλιτέχνες από την Κύπρο. «Το συμπέρασμα που προέκυψε, είναι ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη, πιο μεγάλες από ότι με τη Μόσχα» αναφέρει ο κ. Χρίστου, επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι οι περαιτέρω συζητήσεις και επαφές στην Κύπρο με το ΕΒΕΛ, το ΤΕΠΑΚ, αρμόδια Υπουργεία και άλλους φορείς όπως και η μονογραφή διμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Λεμεσού πριν φτάσουμε στη διδυμοποίηση». Υπάρχει εξάλλου η σκέψη για αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων των πόλεων.

Στις 3 του Μάη αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Αγία Πετρούπολη αποτελούμενη από 30 περίπου άτομα, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της διοίκησης, του νομοθετικού συμβουλίου, ομάδα επιχειρηματιών και καθηγητών αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καλλιτέχνες που θα δώσουν παραστάσεις στο «Πάνος Σολομωνίδης» όπου θα γίνει και έκθεση φωτογραφίας από την πόλη.

Η αντιπροσωπεία από τη φίλη πόλη, θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τις 7 Μαΐου και στο διάστημα αυτό, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας ενώ θα γίνουν επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού. Προγραμματίζεται ακόμα συνάντηση με στελέχη της διασποράς της Ρωσίας στη Λεμεσό και μονογραφή της συμφωνίας συνεργασίας.

Στους σκοπούς αυτής της συνεργασίας, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Λεμεσού, είναι και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι «με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις θα έχουμε αύξηση επισκεπτών από την Αγία Πετρούπολη κατά 30-40%.

18 παραστάσεις από την Αγία Πετρούπολη
Πανηγυρικό χαρακτήρα στη συνεργασία των δυο πόλεων, θα έχουν οι 18 συνολικά παραστάσεις που θα δοθούν από καλλιτεχνικά συγκροτήματα της Αγίας Πετρούπολης τον ερχόμενο τον Ιούνιο σε όλη την Κύπρο με αποκορύφωμα τις δύο παραστάσεις των περίφημων μπαλέτων Κίροφ που θα δοθούν στη Λεμεσό στις 24 και 25 Ιουνίου.

Οι παραστάσεις θα είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό με εξαίρεση τις δύο παραστάσεις μπαλέτου όπου θα υπάρχει πολύ λογικό εισιτήριο εισόδου. Όλη αυτή η πολιτιστική δραστηριότητα έχει την πλήρη στήριξη, οικονομική και ηθική της Κυπριακής Κυβέρνησης, οι δε εκδηλώσεις του Ιούνη θα είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υψηλής προτεραιότητας ο τουρισμός από τη Ρωσία
Παράλληλα με την αποστολή του Δήμου Λεμεσού, στην Αγία Πετρούπολη βρέθηκε τις ίδιες μέρες και αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού υπό τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, στα πλαίσια της Τουριστικής Έκθεσης Μεσογειακών χωρών, όπου μετείχε με δικό της περίπτερο και η Κύπρος.

Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης, εξέφρασε την στήριξη του στην νέα συνεργασία και την μεγάλη σημασία που δίνεται από πλευράς μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη στενών και φιλικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας. Ο κ. Ορουντιώτης τόνισε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού αποδίδει μεγάλη σημασία, αφού, όπως επισήμανε, η πολιτιστική πτυχή εμπλουτίζει και αναβαθμίζει την ολοκληρωμένη, πολυδιάστατη εμπειρία του επισκέπτη του τόπου μας.

Η Ρωσική αγορά, όπως τόνισε ο κ. Ορουντιώτης, αποτελεί για την Κύπρο αγορά υψηλής προτεραιότητας και αυτή την τουριστική χρονιά υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης της, ειδικότερα από την Αγία Πετρούπολη αλλά και τη Ρωσική περιφέρεια, λόγω και των νέων πτήσεων που δρομολογούνται. Ήδη, όπως ανέφερε, το 15% του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Κύπρο προέρχεται από την Αγία Πετρούπολη.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".