Στη γειτονιά των «αγγέλων» του Αγίου Νικολάου


koimitirio-ag-nikolaou

Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου

Ένας πρόεδρος της δημοκρατίας, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, πολιτευτές και δημοτικοί άρχοντες, ευεργέτες, αγωνιστές και ήρωες, μέλη εξεχουσών οικογενειών και βέβαια απλοί «ανώνυμοι» άνθρωποι… Μια εικόνα που προκαλεί δέος αφού είναι τόσο απόκοσμη, μα που δεν παύει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Μια περιδιάβαση στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου, δεν μπορεί παρά να σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

Μέσα από τους διαδρόμους των τάφων, τις προτομές, τα αγάλματα και κυρίως τις επιτύμβιες στήλες, διακρίνεις ονόματα που με την δράση και την παρουσία σε εποχές άλλες, έγραψαν τη δική τους ιστορία στην πόλη. Σ’ αυτό τον κήπο με τα αγάλματα έχουν βρίσκονται συγκεντρωμένοι άνθρωποι που για δεκαετίες κυριάρχησαν στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Λεμεσού αφήνοντας γερά το στίγμα της δράσης και της προσφοράς τους σε όλη την Κύπρο.

Το κοιμητήριο προέκυψε από διάφορες τμηματικές επεκτάσεις. Ουσιαστικά αποτελείται από ένα λαβύρινθο από διαδρόμους, πέρα από τους δύο κεντρικούς άξονες που το τέμνουν. Η διάταξη αυτή, είναι τυπική για τα κοιμητήρια του 19ου αιώνα. Δεξιά από την κεντρική πύλη, βρίσκονται οι οικογενειακοί τάφοι των γνωστότερων οικογενειών της Λεμεσού. Το τμήμα αυτό είναι το παλαιότερο και ίσως το πιο «ενδιαφέρον».

Περπατώντας στο κοιμητήριο, περνούν από μπροστά σου μορφές και γεγονότα άλλων εποχών. Μια απόκοσμη ατμόσφαιρα κυριαρχεί στον χώρο αλλά και τόσο θελκτική παράλληλα. Τα περίτεχνα γλυπτά, οι επιτύμβιες στήλες και οι προτομές, το μετατρέπουν σε μια υπαίθρια γλυπτοθήκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ, μαζί με τους ορθόδοξους θάβονταν και οι αλλόθρησκοι της πόλης, πριν δημιουργηθούν ξεχωριστά κοιμητήρια, Σε όλες τις περιπτώσεις η διαμόρφωση των τάφων ακολουθεί παρόμοια καλλιτεχνική έκφραση.

Από την άλλη, δεν μπορείς να μην διαπιστώσεις ότι η εκμετάλλευση και του παραμικρού ελευθέρου χώρου έχει δημιουργήσει μια «συμφόρηση. Η αίσθηση εγκατάλειψης κυριαρχεί, καθώς ο λαβύρινθος με τα δρομάκια (αρκετά είναι ακόμα χωμάτινα) είναι γεμάτος με αγριόχορτα. Κάποιες νεότερες επεμβάσεις αλλοιώνουν την «παραδοσιακή» μορφή των μνημείων. Και δυστυχώς, η συνεχής ικανοποίηση των πιέσεων για νέους χώρους ταφής, επιτείνει αυτή την αλλοίωση του χώρου.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".