Ανοίγει τις πύλες της η ιστορική χαβούζα


xavouza

Εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου

Στολίδι για την πόλη και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της αποτελεί πλέον η συντηρημένη χαβούζα της Λεμεσού. Τα εγκαίνια των έργων αποκατάστασης του μνημείου θα τελεστούν την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα από την Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή.

Εδώ και αρκετό καιρό με την ολοκλήρωση των εργασιών ο χώρος είναι επισκέψιμος και ανοιχτός για το κοινό. Εκτός από την ανάδειξη του μνημείου έγινε τοπιοτέχνηση του περιβάλλοντος χώρου και φύτευση πρασίνου. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως και τον λιθόστρωτο δρόμο μπροστά από τη χαβούζα που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες από τις ημιορεινές περιοχές για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, κυρίως χαρούπια, προς το λιμάνι της Λεμεσού για εξαγωγή.

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας στοχεύει να χρησιμοποιήσει το μνημείο για την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης με επισκέψεις σχολείων και διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων ιδιαίτερα στον εξωτερικά διαμορφωμένο χώρο. Σε δηλώσεις του στη «Φ» ο Διευθυντής του ΣΥΛ Σωκράτης Μεταξάς ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο αν θα παραμείνει ανοικτό το μνημείο για ελεύθερη πρόσβαση του κοινού, αν και ο ίδιος αυτό επιθυμεί. Ωστόσο υπήρξαν κρούσματα παραβατικότητας με άγνωστους, προφανώς νεαρά άτομα, που προκάλεσαν ζημιές στα φωτιστικά του χώρου και γέμισαν με γκράφιτι τους εσωτερικούς χώρους της χαβούζας. Για προστασία του εσωτερικού χώρου τοποθετήθηκε προσωρινά καγκελόπορτα που αποτρέπει την αυθαίρετη είσοδος στο μνημείο.

Για την ιστορία, να αναφερθεί ότι η χαβούζα από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν κτίστηκε, χρησίμευε για την αποθήκευση νερού και υδροδοτούσε τη Λεμεσό. Υπήρχαν πέτρινοι αγωγοί που έφερναν νερό από τη χαβούζα μέσα στην πόλη σε διάφορα σημεία, τις γούρνες όπως ονομάζονταν. Το κτήριο αποτελούσε μέρος του υδρευτικού συστήματος της πόλης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 30 και παρέμενε ξεχασμένο μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν έγιναν στην περιοχή οι ανασκαφές.

Η χαβούζα κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε αρχαίο μνημείο το 1996. Με απόφασή του ο Δήμος Λεμεσού ενέκρινε την εκμίσθωση του κτίσματος στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού για 33 χρόνια, έναντι του συμβολικού ποσού των δέκα λιρών ετησίως.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".