Παλώδια: Εξελίσσεται σε πανεπιστημιούπολη


Palodia

Αιτήσεις από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Σε πανεπιστημιούπολη μετατρέπεται η περιοχή της Παλώδιας αφού μετά τη λειτουργία της Σχολής Heritage, το ενδιαφέρον για την ανέγερση εκπαιδευτηρίων έχει ενταθεί. Η Pascal Education έχει αιτηθεί να λειτουργήσει Σχολή Μέσης Εκπαίδευσης την οποία προγραμματίζει για το 2013.

Ωστόσο πιο κοντά στο να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια βρίσκεται το Ιntecollege - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που επιθυμεί να εγκαταστήσει εκεί Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η αίτηση που υποβλήθηκε το 2009 από την εταιρεία Finoland Properties Limited αφορά τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση για τη δημιουργία ανάπτυξης σύνθετου τύπου, η οποία εκτός από τη Σχολή περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, συνεδριακό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αυτόνομο ιατρικό κέντρο και εμπορικά καταστήματα. Η ανάπτυξη θα καλύπτει εμβαδόν 243.000τ.μ. περίπου.

Την αντίθεση του στο έργο εξέφρασε παλαιότερα ο Δήμος Λεμεσού στα όρια του οποίου βρίσκεται μέρος της ανάπτυξης. Οι λόγοι που προβάλλονται είναι ότι ο συντελεστής δόμησης της ανάπτυξης υπερβαίνει κατά πολύ το επιτρεπόμενο 6 αλλά και ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η εμπορικότητα της περιοχής και κυρίως ότι θα προσελκύει κυκλοφορία κατά μήκος την οδού Γιάννου Κρανιδιώτη. Ανησυχίες εκφράστηκαν και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους κατά τη δημόσια ακρόαση που έγινε στις 25 Μαΐου στα Γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλώδιας, σχετικά με το ότι το τεμάχιο δεν διαθέτει κατάλληλη, ικανοποιητική και ασφαλή δημόσια προσπέλαση.

Με τα νέα χωροταξικά σχέδια που υποβλήθηκαν ο συντελεστής δόμησης από 28% όπως προβλεπόταν αρχικά μειώθηκε σε 19.8%. Το εμβαδόν του εκπαιδευτηρίου σε δυναμικότητα φοιτητικών εστιών φθάνει τους 300 φοιτητές. Στη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης, τονίστηκε ότι απαιτούνται οδικά έργα πριν τη λειτουργία της ανάπτυξης.

Τα προς ανάπτυξη τεμάχια εφάπτονται του δρόμου Λεμεσού-Σαιττά του οποίου προγραμματίζεται η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων με ανισόπεδους κόμβους και υπηρεσιακούς δρόμους για πρόσβαση στις εκατέρωθεν αναπτύξεις. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για αναπτύξεις στην περιοχή διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή του τμήματος από τα Πολεμίδια μέχρι την Παλώδια και να κατασκευαστεί ανισόπεδος κόμβος ενδιάμεσα που θα εξυπηρετήσει τόσο μελλοντικές όσο και υφιστάμενες αναπτύξεις, όπως το Heritage.

Το κόστος για την κατασκευή των κόμβων θα αναληφθεί από τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες οι οποίοι θα παραχωρήσουν και την απαιτούμενη γη. Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου προγραμματίζεται να αρχίσει εντός του 2013 και να ολοκληρωθεί το 2014 δεδομένου ότι θα γίνουν οι απαλλοτριώσεις.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".