Skip to main content

Τα αυθαίρετα «έπνιξαν» και τον Μέσα Ποταμό


mesa-potamos-parapigmata

Αυθαίρετες επεμβάσεις στον Μέσα Ποταμό

Στην περιοχή του Μέσα Ποταμού μέσα στο πευκόφυτο δάσος ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια διάφορα παραπήγματα αλλά και τροχόσπιτα που καταμαρτυρούν την ανθρώπινη αυθαίρετη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο.

Το γεγονός, δεν μπορεί παρά να προκαλεί οργή αφού πρόκειται ουσιαστικά για ανεύθυνους «φυσιολάτρες» οι οποίοι ουσιαστικά, όχι μόνο ασχημίζουν την περιοχή με τις καταπατήσεις τους αλλά θέτουν και σε σοβαρούς κινδύνους το δάσος, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που οι πυρκαγιές αποτελούν συνεχή απειλή.

Πραγματικά απορεί κανείς πως αυτοί οι καταπατητές έχουν καταφέρει να διεισδύσουν ανενόχλητοι στο δάσος «διαχωρίζοντας το δικό τους οικόπεδο» στο οποίο εγκατέστησαν κάτω από τα πεύκα το δικό τους εξοχικό νοικοκυριό με ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να συνεπάγεται. Οι φωτογραφίες που παραθέτει η «Φ» είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης που επικρατεί σε διάφορα σημεία της περιοχής. Τσίγκινες καλύβες, κατασκευές από ξύλα και άλλα υλικά, μέχρι και τροχόσπιτα κατάφεραν να μεταφέρουν κάποιοι στο δάσος. Άλλος συνέδεσε την τσίγκινη κατασκευή του με μεταλλική γέφυρα για να περνά από τη μια πλευρά του ποταμού στην άλλη. Μια μεταλλική κούνια για τη διασκέδαση των παιδιών, πλαστικές καρέκλες, ξαπλώστρες, ένας ξεχαρβαλωμένος καναπές, κουζίνες με γκάζι και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς… Ένα σκηνικό του παράλογου. Μέχρι και μπετόν έριξε ο ιδιοκτήτης του τροχόσπιτου προκειμένου στην «αυλή» του να πατάει σε στέρεο έδαφος και μάλιστα στρωμένο με χαλιά.

Έκπληκτος με τα όσα αντίκρισε έμεινε και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή. «Η αγωνία η δική μου είναι ότι υπάρχει μια δυσκολία ως προς τις κατεδαφίσεις στην Κύπρο… Άπαξ και κτίζεται κάτι δύσκολα το ρίχνεις κάτω», επισήμανε στην «Φ» στιγματίζοντας την απουσία ελέγχου τέτοιους είδους αυθαιρεσιών. «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην νομοθεσία ώστε όταν παρατηρείται κάποια εξόφθαλμη παρανομία να λαμβάνονται άμεσα μέτρα, να κατεδαφίζονται τα παράνομα υποστατικά και όσοι παρανομούν να έρχονται αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη» αναφέρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος τονίζοντας ότι η περιοχή, πρέπει να καθαριστεί, να απομακρυνθούν οι όποιες κατασκευές και να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον.

Πάντως, έστω και εκ των υστέρων, φαίνεται ότι οι Αρχές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους δίνοντας αρχικά μια διορία στους παρανομούντες για να συμμορφωθούν. Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι ο Έπαρχος Λεμεσού, έχει αναρτήσει προειδοποιήσεις στα παραπήγματα με ημερομηνία 3 Ιούνιου, καλώντας τους παρανομούντες να προβούν σε κατεδάφιση των κατασκευών τους και αποκατάσταση του τοπίου μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου (Επίτροπος Περιβάλλοντος) http://www.foni-lemesos.com/blog/apopseis/1805-opoy-arpaksei.html 

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή


Αναζήτηση