
Προστασία Χώρων της UNESCO μέσω νέας ερευνητικής επιτυχίας του ΤΕΠΑΚ
Το ερευνητικό έργο PROTHEGO του ΤΕΠΑΚ επιλέγηκε για χρηματοδότηση στην πρόσκληση HERITAGE PLUS της ΕΕ.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ στο πλαίσιο του προγράμματος Joint Programming Initiative (JPI) on Cultural Heritage and Global Change (JPICH).
Σε δελτίο Τύπου του ΤΕΠΑΚ αναφέρεται ότι η κυπριακή συμμετοχή χρηματοδοτείται από το JPI μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, και είχε δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι και δύο νέων έργων.
Το νέο αυτό Έργο τιτλοφορείται “PROTection of European Cultural HEritage from GeO - hazards Cultural” (Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης από γεωλογικούς κινδύνους), έχει διάρκεια 30 μήνες και έλαβε χρηματοδότηση ύψους €741580.
Το δίκτυο συνεργασίας του Έργου αποτελείται από επιστήμονες προερχόμενους από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα όπως το ISPRA - Istituto Superiore per la Protezione e Ricerca Ambientale (Ιταλία), NERC - Natural Environment Research Council (Ηνωμένο Βασίλειο) , UNIMIB - University of Milano-Bicocca, IGME - Instituto Geologico y Minero de España (Ισπανία) δημιουργώντας μια διακρατική πλατφόρμα τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.
Το έργο ‘PROTHEGO’ θα προσφέρει ένα νέο εργαλείο καθώς και μια νέα, χαμηλού κόστους μεθοδολογική προσέγγιση για τη διαχείριση των χώρων και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ειδικευμένες τεχνικές τηλεπισκόπησης.
Περιοχές μελέτης θα απολέσουν τα 395 μνημεία της UNESCO σε όλη την Ευρώπη. Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα είναι να έρθουν σε επαφή διάφοροι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως συντηρητές, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, μηχανικούς, γεωλόγους κ.ά.
Η προτεινόμενη μεθοδολογία του PROTHEGO αφορά συστήματα παρακολούθησης σε μακροπρόθεσμη βάση, έμμεση ανάλυση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την έρευνα των αλλαγών και την αποσύνθεση της δομής, το υλικό, και τον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όλα τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του έργου όπως η πλατφόρμα GIS θα είναι χρήσιμο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς για να χρησιμοποιηθεί για τη σωστή λήψη αποφάσεων με βάση την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων. Η πρωτοποριακή χρήση των τεχνολογιών, όπως των επίγειων σαρωτών λέιζερ (Terrestrial Laser Scanning- TLS θα επιτρέψει μια πραγματική τρισδιάστατη ανακατασκευή του χώρου ) και ταυτόχρονα τη δημιουργία εικονικών μοντέλων. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν δορυφορικά πολυφασματικά δεδομένα αλλά και δεδομένα radar (SAR) και δεδομένα από αυτόνομα συστήματα πλοήγησης (UAVs).
Στο έργο συμμετέχουν τα μέλη Εργαστήριου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος (Ερευνητικού Κέντρου Ερατοσθένης) από το ΤΕΠΑΚ Δρ. Κυριάκος Θεμιστοκλέους, Καθηγητής Διόφαντος Γ. Χατζημιτσής και συμμετέχουν οι Δρ Άθως Αγαπίου, Δρ Βασιλική Λυσάνδρου, Δρ Branca Cuca και Μάριος Τζουβάρας.