Δύο έργα ξεκινούν και τρία στο περίμενε…


anatoliki_lemesos

Πόντο πόντο εξελίσσεται η παραλιακή λεωφόρος

Σε μερικούς μήνες ακόμη ένα τμήμα της αναβαθμισμένης παραλιακής λεωφόρου, μεταξύ των ξενοδοχείων Elias και Atlantica Bay θα αποδοθεί στην κυκλοφορία.

Εντός των ημερών προκηρύσσονται οι προσφορές του έργου και οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε στην «Φ» ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παρεκκλησιάς Σωκράτης Παύλου.

Στο ύψος της Παρεκκλησιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή του επόμενου τμήματος του παραλιακού πεζοδρόμου, μέχρι το ξενοδοχείο St. Rafael. Το έργο συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου, κατακυρώθηκε στην εταιρεία George Anastasi έναντι του ποσού €1,7 εκ. και θα ολοκληρωθεί σε 16 μήνες. Θα περιλαμβάνει λωρίδες πρασίνου, φωτισμό, ξύλινα καθίσματα, δυο αναψυκτήρια και χώρους υγιεινής.

Σε ότι αφορά το επόμενο κομμάτι στο παζλ της παραλιακής λεωφόρου, δηλαδή την νέα όδευση που θα παρακάμπτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας παρουσιάζει ήδη αξιοσημείωτη καθυστέρηση, αφού η ολοκλήρωση των λεπτομερών κατασκευαστικών σχεδιών, μετατέθηκε για τις αρχές του 2011. Το νέο τμήμα της λεωφόρου, θα διέρχεται βορείως του αρχαιολογικού χώρου έχοντας παράλληλη πορεία με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του έργου αυτού έχει άμεσες επιπτώσεις και στην δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου της Αμαθούντας. Και αυτό γιατί η κατασκευή της νέας όδευσης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου.

Με την κατασκευή της παρακαμπτήριας οδού, ο αρχαιολογικός χώρος θα οριοθετηθεί με ειδική περίφραξη. Παράλληλα θα απελευθερωθεί η έκταση που σήμερα καταλαμβάνει το οδόστρωμα της παραλιακής λεωφόρου, με στόχο την ενοποίηση της Αμαθούντας με τον χώρο του αρχαίου λιμανιού, ενώ στην ανατολική και δυτική είσοδο του πάρκου θα διαμορφωθούν δυο οργανωμένοι χώροι στάθμευσης.

Θεωρείται βέβαιο ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για έναρξη του έργου εντός του 2010, δεν θα τηρηθούν. Το πάρκο θα διαμορφωθεί πάνω στα σχέδια που έχει εκπονήσει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και με κονδύλια του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Το έργο περιλαμβάνει ανάδειξη του χώρου με παρεμβάσεις σε αρχαία μνημεία, δημιουργία αμφιθεάτρου στον χώρο της Αγοράς, αποθηκών και εργαστηρίων του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί δίκτυο πεζοδρόμων, συνδυασμένο με υπερυψωμένες πεζογέφυρες, ποδηλατόδρομους και σημεία θέασης, ενώ θα τοποθετηθεί εδικός φωτισμός και επεξηγηματικές πινακίδες.

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται και στην δημιουργία αποβαθρών πάνω στους αρχαίους λιμενοβραχίονες του λιμανιού της Αμαθούντας.

Το έργο που βασίζεται πάνω στην μελέτη που έχει εκπονήσει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θα κοστίσει €5 εκ. ακόμη εκκρεμεί, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, επρόκειτο να ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ευκαλυπτόδασος Αγίας Βαρβάρας

Στο κενό έπεσαν οι εκκλήσεις για να σωθεί το Δασούδι στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας, ένα από τα τελευταία παραλιακά δασύλλια της μείζονος Λεμεσού. Μετά την υποβολή νέων διορθωμένων σχεδίων από την εργοληπτική εταιρεία που προγραμματίζει την ανέγερση στο τεμάχιο συγκροτήματος κατοικιών, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχώρησε στην χορήγηση άδειας με όρους.

Το μόνο που πέτυχαν οι αντιδράσεις οργανωμένων φορέων και απλών πολιτών, ήταν ο περιορισμός των νέων οικοδομών από δεκαπέντε που προνοούσε η αρχική αίτηση σε δέκα. Παράλληλα τα σχέδια έχουν τροποποιηθεί, ώστε οι δημόσιοι χώροι της ανάπτυξης να χωροθετηθούν στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση συστάδων δέντρων και τα θεμέλια του αρχαίου ναού, που εντοπίστηκαν κατά τις διερευνητικές ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".