Μολυσμένα απόβλητα στο φράγμα Πολεμιδιών


molysmena-apovlita-fragma-polemidion

Υγρός «θάνατος» ρέει στο φράγμα Πολεμιδιών

Εγκληματική αμέλεια έχει επιδείξει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αλλά και η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού ως συνυπεύθυνη για τη μόλυνση που εδώ και χρόνια υφίσταται το φράγμα Πολεμιδιών από τα λύματα που ρέουν από τον σκουπιδότοπο στο Βατί.

Πληροφορίες της «Φ» αναφέρουν ότι εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια έχει σταματήσει η λειτουργία του συστήματος επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων τα οποία χύνονται στο Βατί και που, όπως καταδεικνύουν μελέτες του Τμήματος Υδάτων, καταλήγουν στο φράγμα Πολεμιδιών. Κι’ αυτό γιατί το σύστημα επεξεργασίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και κρίθηκε άσκοπο και ασύμφορο να λειτουργεί. Από τότε καμία ενέργεια δεν έχει γίνει είτε για αναβάθμιση του συστήματος είτε αντικατάσταση του αλλά ούτε εξετάστηκαν τρόποι για τη σωστή διαχείριση των λυμάτων.

Σε δηλώσεις του στην «Φ» ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας λέγοντας ότι «υγρά απόβλητα όλων των ειδών διαπερνούν τους σωρούς των σκυβάλων και οδηγούνται μέσω του ποταμού Γαρύλλη στο φράγμα των Πολεμιδιών χωρίς να γίνεται καμία απολύτως επεξεργασία τους και με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του νερού». Το νερό του φράγματος χρησιμοποιείται για άρδευση μόνο και όχι ως πόσιμο λόγω ακριβώς της αμφιβόλου ποιότητάς του. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι των γύρω χωριών και των Πολεμιδιών έχουν εκφράσει παράπονα για την άσχημη οσμή που αναδύει το νερό με το οποίο αρδεύονται οι καλλιέργειες τους και διερωτούνται κατά πόσο είναι ασφαλές να ποτίζουν τα χωράφια τους με νερό από τον φράκτη.

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Βατί φανερώνουν και τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που γίνονται κατά διαστήματα από λειτουργούς του Τμήματος Υδάτων, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη μετάλλων, μερικά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία όπως το αρσενικό, το καβάλτιο και το χρώμιο. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι καταδεικνύουν επίσης, σημαντικά ποσοστά συγκέντρωσης φυτοφαρμάκων, μεταξύ αυτών οποίων και ατραζίνη που έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια.

Τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα και μηχανέλαια τα οποία έπρεπε να καθαρίζονται βιολογικά, ρίχνονται σε λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή του Βατί. Στον ίδιο τόπο κυκλοφορούν αδέσποτα σκυλιά που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια και δροσιά στο ακάθαρτο νερό. Σε άμεση επαφή με το μολυσμένο νερό όμως έρχονται και οι αθλητές της Κυπριακής Ομοσπονδίας Θαλάσσιου Σκι που προπονούνται και κάνουν αγώνες στο φράγμα Πολεμιδιών. Ο κ. Θεοπέμπτου καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμοδίων, την έλλειψη πολιτικής για τη μακροχρόνια διαχείριση των αποβλήτων και την συνεχιζόμενη αδράνεια των κυβερνώντων που οδηγεί την κατάσταση στα άκρα. Επιβάλλεται, όπως σημειώνει, «να στοχεύσουμε στην σταδιακή κατάργηση των σκυβαλότοπων με την μείωση των αποβλήτων, την κομποστοποίηση και την ολική διαχείριση των λυμάτων με τον σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο».

Μέχρι σήμερα το Βατί, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος Λεμεσού εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός σκυβαλότοπος που εξυπηρετεί όλους τους δήμους της μείζονος Λεμεσού αλλά και τις κοινότητες. Για το μεσοδιάστημα μέχρι να λειτουργήσει η περιφερειακή μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης οικιακών αποβλήτων στο Πεντάκωμο, ο Δήμος Λεμεσού εξασφάλισε και άλλη γη στην περιοχή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τριετίας. Στα πλάνα του Δήμου είναι να γίνει, αν είναι δυνατόν, μελλοντικά, με την κατάργηση του σκυβαλότοπου, αποκατάσταση του επιβαρυμένου περιβάλλοντος.

Δείτε φωτογραφίες


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".