Κόβεται η δεξιά στροφή από τον Εναέριο στην παραλιακή


enaerios-allagi-kykloforias

Αλλαγές στον κυκλοφοριακό χάρτη

Όσοι οδηγοί χρησιμοποιούν την λεωφόρο Μακαρίου για να μεταβούν στην παραλιακή και ακολούθως συνεχίζουν την πορεία τους δυτικά προς τον Μόλο, πρέπει να ξεχάσουν ότι γνώριζαν μέχρι σήμερα. Η δεξιόστροφή κίνηση οχημάτων από τον Εναέριο προς τον Μόλο καταργείται, ώστε να δημιουργηθεί στο ανατολικό μέρος της συμβολής των δύο δρόμων, διάβαση πεζών.

Παράλληλα απλουστεύεται η λειτουργία των φώτων τροχαίας, με αποκλειστική χρήση πράσινου, ξεχωριστά για κάθε πορεία. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα οχήματα που κατευθύνονται προς τον Μόλο θα πρέπει από τον κυκλικό κόμβο του Αγίου Νικολάου να συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της οδού Λόρδος Βύρωνος, του δρόμου ανατολικά του Δημοτικού Κήπου.

Σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού, οι αλλαγές αυτές κρίνονται απαραίτητες, για βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας της συμβολής, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός τροχαίων δυστυχημάτων. Η συγκεκριμένη συμβολή έχει χαρακτηριστεί ως το μελανότερο σημείο αφού καθημερινά δεκά- δες πεζοί, παίζουν την ζωή τους κορόνα γράμματα διασταυρώνοντας το συγκεκριμένο σημείο το οποίο δεν ελέγχεται από διάβαση πεζών, περνώντας πάνω από νησίδες πρασίνου. Ωστόσο η Μακαρίου δεν μονοδρομείται, αφού θα επιτρέπεται η αριστερόστροφη κίνηση προς Γερμασόγεια. Η λύση αυτή, έχει μελετηθεί από τον Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών και θεωρείται ως η καλύτερη υπό τις περιστάσεις. Όπως ανάφερε λειτουργός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, παρά τις υποδείξεις και τα μέτρα που ληφθήκαν κατά καιρούς, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε. «Σκεφθήκαμε να τοποθετήσουμε κιγκλιδώματα, αλλά αυτό όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα» επισήμανε. Ήδη έχει γίνει η υποδομή για την δημιουργία της διάβασης πεζών και έπονται οι σχετικές ρυθμίσεις, για την απαγόρευση της δεξιόστροφής κίνησης των οχημάτων.

Ωστόσο οι αντιδράσεις τόσο από πλευράς των οδηγών, όσων και κατοίκων της περιοχής είναι έντονες, καθώς υποστηρίζουν ότι η μετατόπιση του κέντρου βάρους της τροχαίας κίνησης από την Μακαρίου στην Λόρδου Βύρωνος, είναι λανθασμένη. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης προεξοφλεί ότι το μέτρο αυτό θα αποτύχει. «Τι θα συμβεί» διερωτάται «όταν γίνονται εκδηλώσεις στο Κηποθέατρο ή μαζική προσέλευση κόσμου λόγω π.χ. της Γιορτής του Κρασιού;». Τα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν, όπως υπέδειξε ο κ. Αρμεύτης, δεν πρέπει να επιλύονται αποσπασματικά, αφού έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ένα σημείο και να δημιουργηθεί κάπου άλλού.

Μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις…
Ταυτόχρονα, εκτεταμένες μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις εξετάζονται και για το ιστορικό κέντρο της πόλης, ανατολικά της οδού Ανεξαρτησίας μέχρι τον Εναέριο και από την οδό Γλάδστωνος, μέχρι την παραλία. Η επικαιροποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, σχετίζεται με την δεύτερη φάση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, η οποία σχεδιάζεται αυτή την περίοδο. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η μονοδρόμηση της οδού Αγίου Ανδρέου με ανατολική κατεύθυνση, όπως και της οδού Ολυμπίων δυτικά του δημοτικού κήπου, ενώ κατά το ήμισυ θα πεζοδρομηθεί και η οδός Ελένης Παλαιαολογίνας.

Παράλληλα θα ενισχυθεί ο χαρακτήρας της περιοχής κατοικίας των γειτονιών νοτίως της Γλάδστωνος. Μερικοί οδοί γύρω από το Θεατρικό Μουσείο θα πεζοδρομηθούν, ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις στάθμευσης, για την διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".