Ουραγός η Λεμεσός στους πολιτικούς γάμους


politikos-gamos

Δεν αξιοποιήσαμε τον Ριχάρδο και την Βερεγγάρια

Μπορεί η Λεμεσός να έγινε πασίγνωστη για τον πιο διάσημο γάμο που τελέστηκε ποτέ στην Κύπρο από ξένους, αυτόν του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου με την Βερεγγάρια, αλλά σήμερα υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου όσον αφορά την τέλεση πολιτικών γάμων.

Η τέλεση γάμων τουριστών στην Κύπρο έχει εξελιχθεί σε μεγάλη βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, αφού εισφέρει στα ταμία των δήμων μεγάλα έσοδα. Με ένα συνολικό ετήσιο ποσό 400 χιλιάδων ευρώ «τροφοδοτούνται» τα ταμεία του Δήμου Γεροσκήπου από την τέλεση πολιτικών γάμων, καθιστώντας τον ως έναν από τους τέσσερις παγκυπρίως σε εισπράξεις. Ακολουθούν οι δήμοι Πάφου, Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Πέγειας και Λάρνακας.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αφού άλλοι δήμοι επιστρατεύουν ακόμη και πλωτά μέσα για να προσελκύσουν μελλονύμφους. Στον Δήμο Λεμεσού αντιθέτως, γάμοι δεν τελούνται ούτε καν σε ξενοδοχεία πόσο μάλλον σε πλοιάρια και αποβάθρες. «Πάμε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου» μας ανάφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου. Γάμοι τελούνται στην νέα αίθουσα γάμων στο Δημοτικό Μέγαρο, και στο Κάστρο της Λεμεσού, τον χώρο που σύμφωνα με την παράδοση ο Ριχάρδος ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Βερεγγάρια. Γάμοι τελούνταν και στο προαύλιο της δημοτικής βιβλιοθήκης κάτι που έχει σταματήσει να γίνεται προσωρινά λόγων των έργων, ενώ μελλοντικά θα προστεθεί ως φόντο γάμων και η Οικία Επάρχου.

Φέτος στο Δήμο Λεμεσού τελέστηκαν 156 πολιτικοί γάμοι ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τους 200. Αρνητικός παράγοντας θεωρείται η μεγάλη απόσταση από τα αεροδρόμια αφού πολλοί τουρίστες έρχονται στην Κύπρο για να παντρευτούν και αναχωρούν αυθημερόν.

Η προσπάθεια που καταβάλλουμε όπως δήλωσε στην «Φ» η δημοτική γραμματέας Γιωργούλα Λεωνίδου είναι να τους αυξήσουμε, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένας τομέας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και πολλαπλά οφέλη. Για τον σκοπό αυτό «μέσα στο 2012 θα δώσουμε μεγάλος βάρος στον τομέα αυτό». Προγραμματίζεται μια νέα διαφημιστική εκστρατεία σε συνεργασίαμε την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Ήδη η εταιρεία έκανε άνοιγμα στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετέχοντας στην τουριστική έκθεση του World Travel Market όπου διατέθηκε υλικό προώθησης τουρισμού γάμων και ταξιδιών μέλιτος με την επονομασία «Weddings in Limassol».

Πρωτιά στη Γερμασόγεια
Ο Δήμος Γερμασόγειας, κατατάσσεται ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς για τα ζευγάρια που θέλουν να τελέσουν τους γάμους τους. Μέχρι σήμερα το 2011, όπως δήλωσε στην «Φ» η υπεύθυνη γάμων του Δήμου Ξένια Χατζηξενοφώντος τελέστηκαν 376 γάμοι, ενώ αναμένεται η τέλεση ακόμη 10 μέχρι το τέλος του έτους. Το 75% των ζευγαριών είναι τουρίστες κυρίως από Αγγλία, Ρωσία και Γερμανία, αλλά και το Ισραήλ και τον Λίβανο, χώρες όπου απαγορεύονται οι πολιτικοί γάμοι.

Πέρυσι σε σύνολο 479 γάμων που τελέστηκαν από τον Δήμο, εισπράχθηκαν μόνο για τις σχετικές άδειες πέραν των 97 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η κρίση επηρέασε και αυτό τον τομέα με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. Η προβολή γίνεται μέσω τουριστικών πρακτόρων με τους οποίους συνεργάζεται ο Δήμος.

Στον Άγιο Αθανάσιο τελέστηκαν φέτος, 120 πολιτικοί γάμοι. Στην πλειοψηφία τους, όπως μας ανάφερε η αρμόδια λειτουργός του Δήμου, πρόκειται για τουρίστες από Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Ισραήλ.

Αντιθέτως στους Δήμους Μ. Γειτονιάς και Πολεμιδιών οι γάμοι δεν ξεπερνούν τους δυο την εβδομάδα. Όπως υπέδειξε ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργίου, «λόγω του ότι βρισκόμαστε μακριά από τις τουριστικές περιοχές είναι δύσκολο να προσελκύσουμε τουρίστες. Οι γάμοι αφορούν κυρίως ζευγάρια που διαμένουν στον δήμο».


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".