• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Λεμεσός
  • Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού
Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Επιχειρώντας να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους μετανάστες, να ξεπεράσει προβλήματα που άπτονται του τομέα της ασφάλειας σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, αλλά και να διερευνήσει σε βάθος βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, ξεκίνησε σήμερα, στη Λεμεσό, τριημερίδα του Διαπολιτισμικού Συμβουλίου του Δήμου Λεμεσού και της Αστυνομίας Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, 25 περίπου Αστυνομικοί και εκπρόσωποι των κοινοτήτων που διαμένουν στη Λεμεσό, καθώς και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής, καλούνται να συμμετέχουν σε εργαστήρια με τέσσερις αξιωματούχους της Κοινοτικής Αστυνομίας της Μαδρίτης, της Φουενλαμπράντα και της Λισαβόνας, οι οποίοι θα προβούν σε παρουσίαση των καινοτόμων μεθόδων και των καλών πρακτικών της Διαπολιτισμικής Αστυνόμευσης στις πόλεις τους.

Για την Αστυνομία Κύπρου, η υιοθέτηση σύγχρονων προσεγγίσεων και πολιτικών περιλαμβανομένης της διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, αναφέρει ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Κουσιούμης.

Όπως αναφέρει, το ιδιαιτέρως πολύπλοκο και απαιτητικό διεθνές και τοπικό περιβάλλον, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των σωμάτων επιβολής του νόμου και την αστυνόμευση κατ’ επέκταση, την ίδια ώρα που "ο παραδοσιακός ρόλος της Αστυνομίας ως ο βασικός φορέας της έννομης τάξης και ασφάλειας, παραμένει σταθερός, αναλλοίωτος και καθόλα αναγκαίος διαμέσου των χρόνων".

Ωστόσο, συνεχίζει, μέσα στις σύγχρονες συνθήκες που ζούμε, ο ρόλος αυτός κατ΄ουδένα λόγο θα μπορούσε να παραμείνει στατικός και οι πολλαπλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις που καλείται η Αστυνομία να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί, επιβάλλουν νέες προσεγγίσεις, δομές, μεθόδους και διαδικασίες.

Κυρίαρχα και θεμελιώδη στοιχεία της σύγχρονης αστυνόμευσης, προσθέτει, επιβάλλεται να είναι η συλλογικότητα, η πολυθεματικότητα, η ενεργή εμπλοκή των πολιτών, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η εξάλειψη των όποιων συμπεριφορών διάκρισης.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της Κοινοτικής Αστυνόμευσης στον τόπο μας, ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε, στο χαιρετισμό του, πως αυτός εδράζεται σε τρεις θεσμούς - πυλώνες, τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, τον Παρατηρητή της Γειτονιάς και την Ποδηλατική Αστυνόμευση.

Ιδιαίτερα, για τον Παρατηρητή της Γειτονιάς, υπέδειξε πως, ως Κύπρος πρωτοπορούμε στην Ευρώπη, καθώς διαθέτουμε τον μεγαλύτερο αριθμό (104,000) σε πληθυσμιακή αναλογία συμμετοχής, ενώ έφερε ως παράδειγμα της επιτυχημένης λειτουργίας του θεσμού, τη συνδρομή δυο Παρατηρητών της Γειτονιάς στον εντοπισμό των δυο δεκάχρονων μαθητών που είχαν απαχθεί στη Λάρνακα.

Διαμήνυσε, παράλληλα πως "δεδομένου ότι η εκπαίδευση και επιμόρφωση συνιστά ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία ευαισθητοποίησης και ορθής αντιμετώπισης των επαγγελματιών αναφορικά με θέματα διαφορετικότητας, πολύ-πολιτισμικότητας και καταπολέμησης κάθε μορφής διάκρισης, η Αστυνομία Κύπρου έχει επενδύσει πολλά σε αυτό τον τομέα".

Στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός Αστυνομίας αναφέρει πως η τριημερίδα αποτελεί για την Αστυνομία Κύπρου, μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με κάποιες καινοτόμες και καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει οι πόλεις Λισαβόνα, Μαδρίτη και Φουενλαμπράντα, "για εμπλουτισμό των γνώσεων μας, καθώς και για ανταλλαγή απόψεων, με απώτερο στόχο να αναβαθμίσουμε τις δικές μας μεθόδους και πρακτικές".

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε σε χαιρετισμό του, πως το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο του Δήμου, ως συμβουλευτικού φορέα εκπροσώπησης των μεταναστών στην πόλη, συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στο συγχρηματοδοτούμενο έργο "Λεμεσός - Μια πόλη ο κόσμος όλος".

Αποκορύφωμα της δράσης του Συμβουλίου ήταν η χάραξη Διαπολιτισμικής Στρατηγικής για την πόλη της Λεμεσού, είπε, που στοχεύει να καταστεί κατευθυντήρια γραμμή για την ανάπτυξη της Λεμεσού, ως ανοικτής και διαπολιτισμικής πόλης, προσδιορίζοντας διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις κοινότητες των μεταναστών και χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Σημείωσε δε ότι ο τομέας της αστυνόμευσης και της ασφάλειας αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής αυτής και για το σκοπό αυτό, η τριημερίδα αυτή επιχειρεί να διερευνήσει σε βάθος τις βέλτιστες πρακτικές από άλλα μέρη της Ευρώπης, με παρόμοιες κοινωνικές προκλήσεις αλλά και να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη τοπική εταιρική σχέση για τα θέματα της διαπολιτισμικής αστυνόμευσης και της ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της τριημερίδας, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν χώρους που σχετίζονται με την διαπολιτισμική αστυνόμευση, ως επίσης και την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, σχολεία, αστυνομικούς της γειτονιάς, την Πολιτική Άμυνα κ.α.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media