• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Λεμεσός
  • Ίνες αμιάντου στο σκυρόδεμα εντοπίστηκαν στον πρώην βρετανικό οικισμό 'Βερεγγάρια'
Ίνες αμιάντου στο σκυρόδεμα εντοπίστηκαν στον πρώην βρετανικό οικισμό 'Βερεγγάρια'

Ίνες αμιάντου στο σκυρόδεμα εντοπίστηκαν στον πρώην βρετανικό οικισμό 'Βερεγγάρια'

Ακόμη και στο σκυρόδεμα εντοπίστηκε ο επικίνδυνος για την υγεία αμίαντος, στον πρώην βρετανικό οικισμό “Βερεγγάρια”, στα Κάτω Πολεμίδια, όπως αποδείχθηκε μέσα από τους ενδελεχείς και συνεχόμενους ελέγχους που γίνονται, στο πλαίσιο του έργου κατεδάφισης του οικισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη.

Πάνω από όλα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας του κοινού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Θράσος Αφάμης, ο οποίος επιβεβαιώνοντας πληροφορίες, είπε πως ίνες αμιάντου στο σκυρόδεμα εντοπίστηκαν πριν από περίπου δυο μήνες.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως οι διαδικασίες συνεχίζονται και το θέμα που προέκυψε θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, τονίζοντας πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αφάμη, παλαιότερες έρευνες αναφέρονταν στα διάφορα σημεία όπου εντοπίζονταν ίνες αμιάντου στον οικισμό, όμως σε καμία δεν γινόταν αναφορά στο σκυρόδεμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε, θα ληφθούν επιπρόσθετα δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις που θα γίνουν ξεχωριστά, για λογαριασμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων και για λογαριασμό του εργολάβου, ώστε να διαπιστωθεί το ποσοστό αμιάντου που εντοπίζεται στο σκυρόδεμα κάποιων οικιστικών μονάδων, καθώς και στις πισίνες.

“Πρέπει να εξασφαλιστούν πλήρως ποια είναι ακριβώς τα ποσοστά αμιάντου και είμαστε σε επικοινωνία με όλους, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να δούμε πώς θα το χειριστούμε”, συμπλήρωσε.

Υπέδειξε πως, ήταν λόγω των πρόσθετων και συνεχών ελέγχων και εργαστηριακών αναλύσεων που έγιναν, που η ολοκλήρωση κατεδάφισης και παράδοσης του οικισμού, από τον εργολάβο, μετατέθηκε από το τέλος Ιανουαρίου, στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση των αμιάντων που αφορούν την τοιχοποιία αλλά και τις στέγες των κατοικιών, ενώ θα γίνει και αποξήλωση του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων που διέθεταν οι Βρετανοί για τις ανάγκες του “Βερεγγάρια” και ο οποίος βρίσκεται νοτιότερα, μεταξύ των κυκλικών κόμβων των Πολεμιδιών.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο το κόστος του έργου θα αυξηθεί από τους επιπρόσθετους ελέγχους που χρειάστηκε να γίνουν από πλευράς εργολάβου, ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, είπε πως αναμένεται να υπάρξει μικρή και δικαιολογημένη αύξηση, χωρίς ωστόσο αυτή να επηρεάζει την όλη διαδικασία.

Με την ολοκλήρωση καθαρισμού και απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων υλικών, ο εργολάβος θα παραδώσει σχετικό πιστοποιητικό καθαριότητας.

Τις εργασίες στο “Βερεγγάρια” επιθεώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, συνοδευόμενος από το Δημοτικό Μηχανικό, Μιχάλη Φιλίππου, όπου και ενημερώθηκαν σχετικά από κλιμάκια του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του εργολάβου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, έχουν ήδη μεταφερθεί στο μεταλλείο της κοινότητας Αμιάντου μεγάλες ποσότητες από τα αφαιρεθέντα υλικά και παραμένει αποθηκευμένη η τελευταία παρτίδα υλικών, η οποία αναμένεται να παραδοθεί με την επαναλειτουργία του μεταλλείου, τον Απρίλιο.

Ο κ. Αναστασίου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους εργολάβους του έργου, “γιατί παρά την ιδιομορφία του, έχουν καταφέρει να κατεδαφίσουν τον οικισμό, διατηρώντας σε αυτό τα διάφορα δένδρα που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, κάποια από τα οποία χρονολογούνται πέραν των 50 ετών”.

Για την ιστορία, να αναφερθεί πως το “Βερεγγάρια” εγκαταλείφθηκε το 1997 από τους Βρετανούς και πέρασε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2011. Το συμβόλαιο με τον εργολάβο υπογράφηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017 και οι εργασίες άρχισαν πριν ένα χρόνο, στις 22 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media