• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Λεμεσός
  • Η διαχείριση των κινδύνων υγείας από υδρογονάνθρακες σε ημερίδα του ΤΕΠΑΚ
Η διαχείριση των κινδύνων υγείας από υδρογονάνθρακες σε ημερίδα του ΤΕΠΑΚ

Η διαχείριση των κινδύνων υγείας από υδρογονάνθρακες σε ημερίδα του ΤΕΠΑΚ

Τη σημασία συστηματικής παρακολούθησης παραγόντων έκθεσης σε μίγματα υδρογονανθράκων, κοντά σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την υπάρχουσα ή τη μελλοντική βιομηχανική δραστηριότητα υδρογονανθράκων, ανέδειξαν οι φορείς που συμμετείχαν σε ημερίδα-εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο ΤΕΠΑΚ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, το εργαστήριο ήταν μέρος των δραστηριοτήτων του έργου Exposogas που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με συνεργάτες από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ιατρικής (ΙΟΜ, UK) και του Ολλανδικού Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού (TNO, NL).

Υπενθυμίζεται ότι το Exposogas είναι ένα τριετές έργο HORIZON 2020 το οποίο στοχεύει στην εφαρμογή του "ανθρώπινου εκθεσιώματος" (human exposome) και των εργαλείων του σε θέματα υγείας και ασφάλειας των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος του τεχνικού εργαστηρίου ήταν η συγκέντρωση αρμόδιων φορέων και ακαδημαϊκών για συζήτηση τεχνικών θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων για την υγεία του γενικού πληθυσμού που γειτνιάζει με εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα υδρογονανθράκων και υγείας του πληθυσμού που άπτονται της παραγωγής/χρήσης υδρογονανθράκων, όπως οι μονάδες παραγωγής ασφάλτου, τα βενζινάδικα και τα διυλιστήρια πετρελαιοειδών και οι δεξαμενές αποθήκευσης τους.

"Ομόφωνα οι φορείς που συμμετείχαν στο εργαστήρι ανέδειξαν τη σημασία συστηματικής παρακολούθησης παραγόντων έκθεσης σε μίγματα υδρογονανθράκων κοντά σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την υπάρχουσα ή την μελλοντική βιομηχανική δραστηριότητα υδρογονανθράκων", προστίθεται.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών των διαφόρων Υπουργείων που επιφορτίζονται με ρυθμιστικές πτυχές της διαχείρισης κινδύνων για την υγεία των υδρογονανθράκων.

Τονίστηκε δε ότι, η ακαδημαϊκή κοινότητα θα μπορούσε να αποτελέσει τη γέφυρα για τέτοιες συναντήσεις και πως η διεθνής εμπειρογνωμοσύνη των προηγμένων εταίρων του Exposogas, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τους διαμορφωτές πολιτικής και τη βιομηχανία υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Το εργαστήριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Κρατικού Χημείου, του Τμήματος Ανθρώπινης Βιοπαρακολούθησης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και της Κίνησης Ποιότητας Ζωής.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media