Για το πλάνο του ΟΚΥπΥ προς επίλυση προβλημάτων σε Λεμεσό και Πάφο ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας

Για το πλάνο του ΟΚΥπΥ προς επίλυση προβλημάτων σε Λεμεσό και Πάφο ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας

Με στόχο την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια Λεμεσού και Πάφου και την ανταλλαγή απόψεων, Υπουργός Υγείας, ηγεσία του ΟΚΥπΥ και διεύθυνση των νοσοκομείων, παρακάθισαν σήμερα σε σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε και τις εισηγήσεις που ο ίδιος έκανε, θα αναμένει τις ενέργειες του ΟΚΥπΥ, ο οποίος, όπως επεσήμανε, “εργάζεται προς επίλυση αυτών των προβλημάτων”.

Λέγοντας ότι “είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα” εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εισαγωγή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, θα υπάρξει αποσυμφόρηση στα δημόσια νοσοκομεία και θα επιλυθούν αρκετά από τα προβλήματα, “διότι μεγάλο μέρος των προβλημάτων είναι και η συμφόρηση που παρατηρείται, λόγω των υποδομών που έχουμε”.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος με τον αριθμό των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που βρίσκονται σε διαβούλευση για ένταξη τους στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε πως, αν και αρκετά νοσηλευτήρια έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, αυτό θα πρέπει να φανεί στην πράξη.

“Προφορικά υπάρχει το ενδιαφέρον. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συνεδρίας του ΠΑΣΙΝ, και μετά, μέχρι τις 15 του Φλεβάρη, όσα ενδιαφέρονται, πρακτικά πλέον, να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους”, συμπλήρωσε.

Υπέδειξε ότι “το μνημόνιο έχει συνομολογηθεί από τον ΠΑΣΙΝ και τον ΟΑΥ, άρα δεν είναι κάτι που επιβλήθηκε από τον ΟΑΥ. Έχουν δοθεί διευκρινίσεις έπειτα από δυο συναντήσεις που διήρκεσαν πέραν των 8 ωρών, άρα πλέον εναπόκειται στο κάθε νοσηλευτήριο να προσεγγίσει τον ΟΑΥ”.

Εντός εξαμήνου θα αρχίσουν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών μας προς επίλυση κάποιων εκ των προβλημάτων που εντοπίζονται στα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου, δήλωσε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥπΥ, Κυριάκος Γεωργίου.

Υπενθυμίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η οικονομική αυτονόμηση του οργανισμού και “οι προϋπολογισμοί ήρθαν στον οργανισμό”, ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως αυτό διευκολύνει στην επίλυση προβλημάτων και τροχοδρόμηση διαδικασιών με γρηγορότερους ρυθμούς.

“Είναι γνωστά τα προβλήματα, απλά να ξέρετε ότι γίνονται ενέργειες. Μπορεί να μην φαίνονται προς τα έξω, πολύ σύντομα όμως θα αρχίσετε να βλέπετε κάποια επίλυση σε κάποια από τα προβλήματα”, είπε, ενώ κληθείς να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα, δήλωσε πως “εντός εξαμήνου θα δείτε αρκετές ενέργειες να βγαίνουν προς τα έξω με θετικό αποτέλεσμα”.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα προβλήματα συμφόρησης που αντιμετωπίζει το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λεμεσού, ο Κυριάκος Γεωργίου είπε πως ήδη έγινε ένας σχεδιασμός “και θα δούμε πως θα υλοποιηθεί”.

“Γίνονται και συνεχείς προσπάθειες για τη στελέχωση του οργανισμού, κυρίως με γιατρούς αλλά και με άλλο υποστηρικτικό προσωπικό”, συνέχισε και υπέδειξε ότι “στον προϋπολογισμό του 2020, που εγκρίθηκε από τη Βουλή ομόφωνα, υπάρχουν αρκετές θέσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τη λειτουργία του οργανισμού για να επιλυθούν αρκετά από αυτά τα προβλήματα”.

Της σύσκεψης με τον Υπουργό, ο οποίος νωρίτερα τέλεσε τα εγκαίνια του νέου θαλάμου της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ακολούθησε υπηρεσιακή σύσκεψη για εξέταση των επί μέρους προβλημάτων στα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση