Σύμμαχος και συνεργάτης το ΤΕΠΑΚ δηλώνει ο Υφυπουργός Έρευνας

Σύμμαχος και συνεργάτης το ΤΕΠΑΚ δηλώνει ο Υφυπουργός Έρευνας

Σε σχέδιο δράσης για συνεργασία πάνω σε δομημένη βάση συμφώνησαν σήμερα ΤΕΠΑΚ και Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με τον Υφυπουργό Κυριάκο Κόκκινο να δηλώνει πως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας.

Ο κ. Κόκκινος πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο ΤΕΠΑΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει, με τις Πρυτανικές Αρχές, μέλη του Συμβουλίου και μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, τρόπους ουσιαστικής συνεργασίας.

Σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Πρύτανη, καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, στην παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλος και του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Δρ. Θεόδωρου Λουκαΐδη, ο Υφυπουργός είπε πως η συνεργασία των δυο μερών πρέπει να θεωρείται δεδομένη και κρίνεται ως πάρα πολύ σημαντική.

«Για εμάς, είστε ένας από τους μεγαλύτερους μας συμμάχους», πρόσθεσε και υπέδειξε ότι το Υφυπουργείο του πιστεύει πολύ στη συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, μαζί και με τη συμβολή του ΙδΕΚ.

Επιδιώκουμε, είπε, αμφίδρομη συνεργασία και συμμαχία, όχι μόνο για εξασφάλιση κονδυλίων και προγραμμάτων μέσω του ΙδΕΚ αλλά και για υποβολή προτάσεων που να δίνουν πραγματικές λύσεις σε προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υφυπουργείο, όπως είναι το θέμα της κυβερνοασφάλειας.

Εξέφρασε, επίσης, τη θέση πως οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, πρέπει να συνδεθούν με την πραγματική οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο και να καταρτιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένα βήματα, προς την εμβάθυνση της συνεργασίας σε πρακτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ δήλωσε πως οι στόχοι του Πανεπιστημίου για έρευνα και καινοτομία, εμπίπτουν κάθετα στους τομείς δραστηριότητας του Υφυπουργείου.

Σημείωσε δε ότι το Πανεπιστήμιο έχει δρομολογήσει στρατηγικές που έχουν σχέση με την ψηφιακή πολιτική, όπως είναι η εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής και εξέφρασε την πλήρη ετοιμότητα για συνεργασία με το Υφυπουργείο.

Της σύσκεψης ακολούθησε ειδική εκδήλωση, κατά την οποία ο Υφυπουργός ενημέρωσε για τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της Πολιτείας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, ενώ έγινε παρουσίαση από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητή Παντελή Κελίρη του θέματος «Έρευνα και Καινοτομία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, σε δηλώσεις του, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι «ήταν μια χρυσή ευκαιρία να δω και να διαπιστώσω το πολύ υψηλό επίπεδο τόσο του ακαδημαϊκού όσο και του ερευνητικού έργου που παράγεται στο ΤΕΠΑΚ».

«Το ΤΕΠΑΚ κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μπει στον χάρτη των αναγνωρισμένων πανεπιστημίων διεθνώς και αυτό ανεβάζει ταυτόχρονα και την Κύπρο και την παιδεία μας και δείχνει την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, τόσο σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές αλλά και φοιτητές», είπε.

Ο Υφυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με ξενάγηση σε ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Ρομποτικής, Αυτομάτου Ελέγχου και Συστημάτων Αποφάσεων, το Κέντρο Επεξεργασίας Δεδομένων (Data Center), την Ερευνητική Μονάδα Νανοδομημένων Συστημάτων Υλικών και το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση