Στο έργο «EuPolis» συμμετέχει ο Δήμος Λεμεσού

Στο έργο «EuPolis» συμμετέχει ο Δήμος Λεμεσού

Καινοτόμα συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος που θα δημιουργούν ανθεκτικά αστικά οικοσυστήματα και θα ενισχύουν τη δημόσια υγεία και ευεξία, προωθεί το διεθνές έργο EuPolis (ΕύΠολις) στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Λεμεσού και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως το έργο, που συντονίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ, διασυνδέει τη γνώση και την εμπειρία 28 συνεργαζόμενων φορέων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ευρωπαϊκών πόλεων προς μελέτη - Πειραιάς (Ελλάδα), Βελιγράδι (Σερβία), Λοτζ (Πολωνία) και Γκλάντσαξε (Δανία).

Αυτές οι πόλεις θα εφαρμόσουν, πιλοτικά, την εμπλοκή των πολιτών και τις λύσεις, με βάση τη φύση στο πλαίσιο της καινοτόμου μεθοδολογίας πολεοδομικού σχεδιασμού του έργου ΕύΠολις, ενώ η Μπογκοτά (Κολομβία), το Παλέρμο (Ιταλία), η Λεμεσός και η Τρεμπίνιε (Βοζνία-Ερζεγοβίνη) θα αναπαράγουν και θα επιδείξουν τα πλεονεκτήματα των καινοτομιών του έργου, μέσω καθοδήγησης (mentoring-coaching).

Συγκεκριμένα, το έργο ΕύΠολις στοχεύει στην αντικατάσταση ή τον συνδυασμό των παραδοσιακών δαπανηρών μηχανικών συστημάτων τα οποία έχουν κατασκευαστεί για την προστασία του περιβάλλοντος, με φυσικά συστήματα, για τη δημιουργία ανθεκτικών αστικών οικοσυστημάτων, με κύκλο ζωής χαμηλότερου κόστους και ταυτόχρονα ενίσχυση της δημόσιας υγείας και ευεξίας.

Το έργο αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις, όπως η χαμηλή ποιότητα του περιβάλλοντος, ο κατακερματισμός και η χαμηλή βιοποικιλότητα σε δημόσιους χώρους και η έλλειψη υδάτινων πόρων, εισάγοντας μια δομημένη προσέγγιση για την ενεργοποίηση των κρυφών πόρων και υπηρεσιών των υπαρχόντων φυσικών και μηχανικών αστικών συστημάτων και αναγέννηση και αποκατάσταση αστικών οικο-συστημάτων.

Οι εμπειρογνώμονες του έργου ΕύΠολις θα χαρτογραφήσουν τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχουσες πόλεις, θα παρέχουν ολιστικές λύσεις και θα μετρήσουν τη θετική τους επίδραση στην ποιότητα ζωής των πολιτών - τη συνολική τους ευεξία, σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Η Λεμεσός είναι μία από τις πόλεις που θα ακολουθήσουν (follower cities) τις πόλεις οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά τις προτεινόμενες μπλε και πράσινες λύσεις, επιδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα των καινοτομιών του έργου, μέσω σωστής καθοδήγησης και αναπαραγωγής των δράσεων.

Λόγω γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών ομοιοτήτων με την πόλη του Πειραιά, η Λεμεσός αποτελεί μία κατάλληλη επιλογή σαν πόλη ακόλουθος, η οποία θα παρακολουθήσει στενά τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στον Πειραιά και στη συνέχεια θα μπορεί να τις εφαρμόσει σαν παράδειγμα καλής πρακτικής, προσθέτει η ανακοίνωση.

Το έργο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση